Economie

APIA a făcut plata primei tranşe pentru renta viageră

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plata unei prime tranşe din renta viageră aferentă anului 2013, pentru beneficiarii care şi-au vizat carnetele de rentier în perioada 01 – 31 martie 2014 şi au avut deschise conturi bancare. La nivelul judeţului Teleorman, potrivit Cristinei Epure, în campania 2014 pentru renta viagera au fost depuse 2.401 carnete, pentru o parte dintre aceştia, după cum am precizat, pentru cei care şi-au vizat carnetele până la 1 aprilie, a început plata rentei.

Pentru a intra în posesia rentei cuvenite, începând cu data de 01 martie până la data de 31 august a fiecărui an, rentierii se vor prezenta personal ori prin mandatar la oricare centru judeţean al APIA în vederea solicitării vizei anuale a carnetelor de rentier agricol, în baza cărora se va plăti renta viageră agricolă. Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa sau încheie acord cu investitorul, iar cuantumul acesteia este echivalentul în lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat sau pentru care s-a încheiat acord cu investitorul şi echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat.

Pentru suprafeţele mai mici de 1 ha suma plătită va fi proporţională cu suprafaţa înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.

Plata rentei viagere agricole se face în lei, prin raportarea la cursul mediu de schimb valutar calculat de BNR din anul pentru care aceasta se datorează. Plata se efectuează prin mandat poştal, virament bancar sau orice modalitate prevăzută de lege. Renta viageră se plăteşte într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată. Renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moştenitorii săi pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moştenitor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.