Economie

APIA a dat startul acordării avansurilor la subvenţii – În Teleorman sunt înregistrate 20.434 cereri în acest sens

semanatÎncepând de joi, 16 octombrie, APIA a dat startul acordării avansurilor la subvenţii fermierilor care şi-au depus cereri în acest sens până la data limită.

Întreaga suma pe care agenţia o are disponibilă pentru plata acestor avansuri este de 680 de milioane de euro, care vor ajunge la peste un milion de fermieri ce s-au arătat interesaţi pentru obţinerea de subvenţii. Potrivit actului normativ aprobat recent de Guvern privind stabilirea pentru acest an a cuantumului plăţilor directe unice pe suprafaţă, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii, plăţile care se acorda pentru anul 2014 în sectorul vegetal, ca mecanisme de susţinere a producătorilor agricoli, se fac în cadrul a trei scheme, respectiv schema de plată unică pe suprafaţa – cuantum maxim 156,89 euro/ha; schema de plată separată pentru zahăr – cuantum maxim 379,17 euro/ha; schema de plată specifică pentru orez din zonele defavorizate, altele decât zona montană – 300,00 euro/ha.

La nivelul judeţului Teleorman potrivit directorului APIA Teleorman, Eugen Coman, în anul 2014 la nivelul judeţului sunt înregistrate 20.434 cereri pentru acordarea de subvenţii în cadrul SAPS. Acesta a precizat că începând de joi, 16 octombrie, a demarat procesul de autorizare a plăţii în avans pentru componenta SAPS plătită de la bugetul european, adică suma de 69 euro/ hectar din totalul de 156,89 euro/ha. Plăţile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2014 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, din 1 octombrie 2014.

De asemenea, directorul APIA Teleorman, a precizat că din totalul cererilor depuse, pentru autorizarea avansului, în acest moment, sunt 20.298 dosare, diferenţa fiind reprezentată de o parte a dosarelor implicate în teledetecţie şi care sunt în curs de finalizare. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.