Economie

APIA a avizat la plată cererile pentru despăgubirile de secetă – În Teleorman, 4.618 cereri au fost avizate la plată

79.014 fermieri din toată ţara au reuşit să depună, până pe 2 decembrie 2015, dosare de plată pentru despăgubirile de secetă. Până pe 15 decembrie, angajaţii APIA din toată ţara au avizat la plată 74.337 de cereri. Aproape o mie de cereri au fost respinse şi încă 3.350 de dosare mai trebuiau verificate.

Potrivit APIA, mai erau mai puţin de 3.350 de cereri neverificate. În cele mai multe judeţe controlul cererilor se încheiase.

Potrivit unei decizii a noului şef al APIA, Ioan Merca, angajaţii Agenţiei din centrele unde nu s-a finalizat controlul cererilor de plată pentru despăgubiri, agromediu şi depunerea cererilor pentru subvenţia la motorină pe 2016 vor lucra în fiecare zi până la 18.30, inclusiv pe 31 decembrie 2015, ultima zi de depunerea a cererii de acord prealabil pentru motorina subvenţionată.

La nivelul judeţului Teleorman, au fost depuse 5.458 de cereri la APIA – Centrul Judeţean Teleorman, din care eligibile la plată, în urma verificărilor efectuate, au fost 4.618 solicitări, însumând 23.858.892 de lei, a spus directorul APIA Teleorman, Eugen Mihai Coman. Acesta a precizat că situaţia cu cererile centralizate a fost trimisă la Bucureşti pe data de 15 decembrie şi, în câteva zile, probabil, se va face plata. După ce situaţia este trimisă la Bucureşti este treaba APIA de la centru să vireze banii, aşa că plăţile ar putea începe pe 18 decembrie, cum declara, la începutul lunii, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Potrivit OUG 45/2015, ajutorul de secetă reprezintă o plată compensatorie care acoperă cel mult 20% din pierderea de venit de 100% aferentă culturilor pentru care se acordă despăgubiri. Plata compensatorie este diferenţiată în funcţie de procentul de calamitare înscris în procesele-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor.

Sumele publicate în OUG 45/2015 reprezintă cuantumurile maxime pentru acoperirea pierderilor de venit la suprafeţele afectate de secetă în proporţie de 100% şi scad proporţional în funcţie de procentul de calamitare. Mai precis, fermierii vor primi doar procentul din sumă corespunzător gradului de afectare al culturii, care porneşte de la minimum 30%. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.