Eveniment

Apele au început să se retragă în anumite localități, însă autoritățile din Teleorman rămân în alertă

peretu1Pentru rezolvarea situațiilor de urgență generate de inundații în județul Teleorman, pe teren acționează toate instituțiile ce au responsabilități în acest sens, dintre care: efective MAI (pompieri, jandarmi și poliție) – 174 de oameni cu 90 de mijloace specifice (motopompe, bărci, camioane) iar din cadrul altor structuri/CLSU ale localităților afectate 213 persoane cu 13 mijloace specifice.

În vederea sprijinirii forțelor de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Teleorman, au fost trimiși pompieri din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență ale județelor Argeș,, Prahova, Olt, Călărași, Dâmbovița, București și Vâlcea, cu efective totale de 40 de subofițeri, 10 mijloace auto și 18 motopompe.

În cursul zilei de astăzi, în unele localități apele au început să se retragă, însă toate autoritățile județene cu rol în gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații au fost și sunt pe teren, pentru luarea măsurilor ce se impun în vederea limitării pagubelor și revenirea la starea de normalitate în comunele grav afectate.

 

În ceea ce privește situația generală existentă la nivelul județului Teleorman, în data de 12.12.2014, ora 14.00 aceasta se prezenta astfel: 43 de localități afectate, 41 de persoane evacuate (dintre care 36 la Tătărăștii de Jos, sat Obârtu, 2 la Plosca, 2 la Troianul și 1 la comuna Frumoasa, sat Păuleasca), 172 de case inundate, 46 de animale evacuate din gospodării, 22 de obiective socio-economice afectate, 761 de anexe afectate, 16 poduri avariate, 189 de podețe avariate, 35 de beciuri inundate, aproximativ 23 de km de DJ inundate/afectate și 30 km de drumuri comunale, fântâni afectate 1200.

Potrivit informațiilor primite de la autoritățile locale din comuna Beuca, la această oră nu mai avem persoane izolate. În continuare se asigură distribuirea de apă potabilă și alimente, în zonă fiind afectate 38 de case, 74 de anexe, 95 de curți, cca. 2,5 km de drum comunal, 3, 2 km de străzi și aproximativ 87 de fântâni. Pentru evacuarea apei din locuințe, gospodării și curți intervin pompierii militari de la ISU MB, cu un camion, o motopompă remorcabilă, 2 motopompe transportabile și 10 subofițeri;

În ceea ce privește situația din localitățile Ștorobăneasa (r. Vedea și precipitațiile au inundat 136 de ha de pășuni și 239 ha de pădure) și Ciolănești (r. Câinelui și precipitațiile căzute au inundat aproximativ 40 de gospodării, cca. 300 ha de teren agricol și 123 ha de pășuni), menționăm că lucrările de apărare efectuate în aceste zone, respectiv pe raza localităților Ștorobăneasa, Necșești și Vârtoape, au constituit principalul motiv al diminuării substanțiale a pagubelor produse, comparativ cu inundațiile trecute, în lunile martie, aprilie și iulie ale acestui an.

Menționăm că pe toate drumurile naționale se circulă în condiții normale, iar dintre drumurile județene blocate a mai rămas DJ 601F Vedea – Dulceanca, unde este vorba de podul inundat de apa râului Burdea.

Având în vedere că pe unele sectoare de drum județean se mai circulă cu dificultate, rugăm cetățenii care vor să plece la drum să se informeze în prealabil dacă pe ruta aleasă sunt restricții sau se poate circula în condiții normale.

Din cauza faptului că în localitățile afectate, sunt mai multe fântâni inundate, recomandăm cetățenilor să nu consume apă din acestea, existând pericol de îmbolnăvire. În cazul în care au probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, alimente, medicamente sau alte materiale de strictă necesitate, cetățenii sunt rugați să apeleze imediat la sprijinul autorităților locale.

În această perioadă, în zonele predispuse inundației, îi sfătuim pe cetățeni să respecte recomandările autorităților locale și centrale și să se informeze periodic asupra evoluției situației hidrologice

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.