Eveniment

Apa a “umflat” spiritele la Peretu – “Vor cădea casele pe noi, fiindcă n-avem şanţuri de scurgere!” FOTO/VIDEO

peretu1Ploile din ultimele zile au făcut serioase pagube materiale în multe localităţi teleormănene, îndeosebi acolo unde sistemul de scurgere a apelor nu este unul foarte bine pus la punct. Acest lucru s-a întâmplat în localităţi unde, deşi n-a fost vorba de ieşirea din matcă a unor râuri cu debite deosebite, ci doar a fost apa scursă din dealurile care delimitează acele sate. Aşa s-a întâmplat în ultimele zile la Peretu, unde situaţia este destul de gravă, deoarece apele care s-au acumulat pe raza comunei, îndeosebi în zona de vest şi nord-vest a localităţii, au dus la o stare de tensiune în rândul locuitorilor, nemulţumiţi şi neputincioşi în faţa sutelor de metri-cubi de apă. De trei zile au intervenit pompierii teleormăneni, atât cei din comună, de la serviciul de urgenţă, cât şi cei din cadrul Detaşamentului Roşiorii de Vede, care au acţionat cu patru motopompe pentru a scoate apa. În acest sens, două din motopompe scoteau apa din şanţul care traversează, DE 70, pe sub asfalt, încercând să o împingă spre canalul de scurgere în răul Vedea. De asemenea, aproape de marginea satului, către Roşiorii de Vede, alte două motopompe scoteau apa care s-a scurs din dealurile din zonă, fiind de asemenea direcţionată către acelaşi canal, aflat în apropierea căii ferate, care apoi se scurge în Vedea. “Din data de 8 decembrie acţionăm aici, în Peretu, cu motopompe speciale, însă aşteptăm un utilaj de mari dimensiuni, care să vină să tragă apa. Trebuie acţionat cu o motopompă de dimensiuni mai mari”, a spus comandantul Detaşamentului de pompieri din Roşiorii de Vede, Ionel Drobotă. La sediul Primăriei Peretu, primarul Ionel Olteanu încearcă să coordoneze, prin angajaţii instituţiei, acţiunea de degajare a apei, mobilizând, de asemenea, toate utilajele din dotare, pentru a ajuta la operaţiunile care aveau loc.

În schimb, disperarea a cuprins locuitorii zonelor afectate de inundaţii. Aproape că nu era curte care să nu aibă apă de câţiva centimetri, iar în unele cazuri, situaţia a devenit critică. “N-avem ce face, stăm cu apa în curte, uitaţi-vă, totul este compromis aici… Ne-au murit animalele, azi-noapte am mers la un vecin şi am tăiat porcul, la miezul nopţii, că îl lua apa!”, ne-a spus un cetăţean din Peretu, care locuieşte chiar pe şoseaua spre Roşiori. “Or să ne cadă casele, de la atâta apă. Nimeni nu vrea să facă nimic, nu avem şanţuri de scurgere, iar apa asta unde să se ducă?”, întreabă un alt localnic, care spunea că situaţia era ştiută de mai mulţi ani. “În 2005, când au fost inundaţii, s-a pus problema rezolvării acestor şanţuri, dar au crezut că lucrurile se rezolvă singure. Primarul şi oamenii din primărie ştiau că atunci când plouă mai mult, apele vin din acele dealuri. Ei trebuiau să aibă grijă să nu se ajungă până aici”, a spus un tânăr, care s-a arătat revoltat de situaţie.

La câţiva metri, apa era în curţile oamenilor, intrase şi în case, în unele cazuri. “Ce să facă oamenii ăştia, sunt oameni bătrâni, dar nimeni nu-i ajută!”, spune un bărbat, care face şi o completare incredibilă: «Pe uliţa asta stă şi primarul, dar nici aici nu sunt şanţuri de scurgere a apei».

 

Oamenii au sărit la bătaie cu forţele de intervenţie

În seara de marţi, 9 decembrie, au existat mai multe momente tensionate în Peretu. Echipajele de intervenţie au vrut să facă loc apei să treacă spre canalul de scurgere, iar unora din localnici acest lucru nu le-a convenit. Din acest motiv, atunci când s-a încercat distrugerea unor podeţe, oamenii au sărit la pompieri, încercând chiar să-i lovească. “Da, au existat câteva situaţii de tensiune, în seara de marţi, de aceea am apelat la jandarmi şi la mascaţi, pentru a detensiona situaţia. În cele din urmă, ne-am putut face treaba”, a mai punctat coordonatorul acţiunii de evacuare a apei în Peretu, lt.col Ionel Drobotă.

B.Pană

[vsw id=”zIVgZteeHVw” source=”youtube” width=”400″ height=”400″ autoplay=”no”]

peretu2peretu3peretu4peretu5

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.