Programul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin, se desfasoara conform Ordinului MS nr. 537/2012, reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne.
Potrivit DSP Teleorman, la nivelul Judeţului Teleorman la sfârşitul anului 2012 în evidenţele cabinetului judeţean de oncologie erau un număr de 550 paciente cu cancer de col uterin, 93 de cazuri fiind nou depistate în 2012.
Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine.
Pot fi incluse în subprogram persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin.
Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale.
Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţa congenitală a colului uterin sau histerectomie totală pentru afecţiuni benigne şi femeile cărora li s-a stabilit diagnosticul de cancer de col uterin sau alte forme de cancer genital.
Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora., iar obiectivele specifice qale acestuia sunt depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament, precum şi creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice.
La nivelul judeţului Teleorman, funcţionează o reţea de screening cancer col uterin la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alexandria. Furnizorii de servicii medicale din cadrul subprogramului sunt reprezentaţi de centre de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau reprezentate în principal de cabinetele medicilor de familie, 125 la număr, centre de recoltare a materialului celular cervical, reprezentate de cabinete de obstetrică ginecologie, cabinete de planning familial, cabinete de medicină de familie cu personal cu competenţă în recoltare, în acest caz numărul participanţilor la program fiind de 13 cabinete, laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale, 7 laboratoare fac analize în cadrul acestui subprogram şi centre de diagnostic şi tratamentul leziunilor precursoare sau incipiente depistate.
Prevederea bugetară pe anul 2013 a fost de 280.000 lei, dintre care s-au finanţat 240.000 lei, bani cu care la nivelul judeţului Teleorman au fost testate 3.697 de femei, dintre care 301 au avut diagnostic pozitiv. (C.P.)