Economie

Anul acesta, în Teleorman, nu s-a înregistrat nici un caz de Bluetongue

vaciBoala limbii albastre a fost confirmată până în prezent la 18 bovine din trei localităţi din judeţul Botoşani, fără să fie înregistrate animale moarte, în jurul focarelor fiind instituită o zonă de control de 20 de kilometri, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor precizează că pe data de 4 septembrie a fost diagnosticată boala limbii albastre (Bluetongue) în localitatea Bobuleşti, din judeţul Botoşani, în apropiere de râul Prut şi de graniţa cu Republica Moldova.

Până la data de 23 septembrie, boala a fost confirmată la 18 bovine din 18 exploataţii, în localitatea Bobuleşti 12 bovine din 12 exploataţii non-comerciale; în localitatea Bădiuţi 4 bovine din 4 exploataţii non-comerciale; în localitatea Ştefăneşti 2 bovine din 2 exploataţii non-comerciale, se arată în comunicatul citat.

Potrivit ANSVSA, cele 18 bovine infectate şi-au revenit în urma aplicării unui tratament simptomatic, nefiind înregistrată “nicio mortalitate”.

Directorul DSVSA Teleorman, Iulian Ianculescu, a precizat că boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, mai exact o specie de ţânţar, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale.

Boala afectează rumegătoarele domestice şi sălbatice şi are caracter sezonier, este frecvent întâlnită spre sfârşitul verii în regiunile ploioase. Pericolul, dacă putem spune aşa, a trecut, pentru că temperaturile au scăzut şi această insectă nu supravieţuieşte temperaturilor scăzute. Prevenirea bolii se face prin dezinsecţii periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala. De altfel, proprietarii de animale teleormăneni au fost înştiinţaţi că au obligaţia să anunţe imediat medicul veterinar de apariţia unor semne de boală la animale, ne-a mai precizat Iulian Ianculescu. Din fericire, anul acesta în Teleorman nu a fost înregistrat niciun caz de îmbolnăvire. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.