Anul 2023 îi întâmpină pe teleormăneni și cu creșteri ale ratelor bancare cu dobândă variabilă în lei, metoda cea mai accesată de către persoanele care își achiziționează locuințe. Dată fiind această situație, achizițiile imobiliare s-ar putea desfășura într-un mod deficitar anul acesta, indicat fiind ca, în lipsa unui plan de siguranță în spate, să nu se recurgă la o împovărare financiară.
Potrivit economistului Irina Chițu, asumarea unor riscuri financiare poate avea efecte dezastruoase, iar dacă procedeul împrumutului nu este realizat după un plan stabil, ne putem trezi în situația de a nu avea posibilitatea de a achita ratele. În această perioadă de incertitudine este indicată prudența și analizarea tuturor posibilităților, ca de exemplu în cazul în care veniturile ar putea scădea sau o perioadă am rămâne fără loc de muncă, avem cum să plătim rata lunară?
Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la nivelul județului Teleorman, dinamica tranzacțiilor pe anul 2022 a fost în scădere, față de anul 2021. Numărul total de vânzări imobiliare al anului 2022, raportat pe perioada ianuarie-noiembrie (n. r. – pentru luna decembrie nu există încă raportări) este de 4.434 imobile. În categoria “imobiliare” se încadrează terenurile intravilane și extravilane, agricole și neagricole, cu și fără construcții. Vânzările au atins pragul maxim în luna martie a anului 2022, astfel că un număr de 558 imobile au fost vândute. Pe de altă parte, vânzările au mers ceva mai prost în luna ianuarie 2022, fiind vândute doar 224 imobile.
Comparativ cu anul 2022, în anul anterior piața imobiliară a mers mai bine, fiind înregistrate un număr de 5.279 de vânzări imobiliare, pe tot parcursul lui 2021. Luând în calcul doar perioada ianuarie-noiembrie, pentru a putea face un bilanț, vânzările din 2021 au fost cu 285 mai multe față de anul următor. Cea mai bună perioadă a fost luna decembrie 2021, fiind înregistrate un număr de 560 de vânzări. La polul opus regăsim luna mai, cu doar 271 tranzacții, mai puțin de jumătate față de perioada de vârf. Luând ca reper luna noiembrie, dinamica ipotecilor anului 2022, în număr de 200, a fost în scădere față de aceeași lună a anului 2021, cand au fost în număr de 248.
Una dintre caracteristicile care ne-ar putea defini ca și popor este spiritul proprietății, România fiind țara cu cei mai mulți proprietari, în procent de 95% , conform Eurostat. Fiecare dintre aceștia au în proprietate o casă, fie ea moștenită, cumpărată cu banii jos sau la care, în prezent, plătesc rate.
Acest aspect este relevat și de declarațiile oferite de cetățeni ai municipiului Alexandria, beneficiari ai Programului Prima Casă, de diferite vârste și categorii sociale. Așa cum era de așteptat, programul Guvernului României a stârnit interes și în rândul locuitorilor Alexandriei, care l-au accesat încă de la lansare. Una dintre respondente, în vârstă de 31 de ani și de profesie funcționar public, a declarat faptul că a achiziționat un apartament în Alexandria în anul 2017, la prețul de 37.000 euro, pe o perioadă contractuală de 30 de ani. Dacă la început, rata a fost una decentă, în valoare de 650 lei, astăzi s-a dublat, crescând la 1.400 lei. Aceasta a mai declarat: “Creșterea ratei mă afectează, deoarece în funcție de aceasta îmi stabilesc celelalte priorități. În cazul în care aș putea rămâne fără loc de muncă, aș încerca să fac o amânare, dacă există așa ceva”.
O altă respondentă, de 32 de ani, cu ocupația de secretară, ne-a declarat că a achiziționat un apartament în municipiul reședință de județ, în valoare de 22.000 euro prin același program, în urmă cu 5 ani. Perioada împrumutului este pe 25 de ani, iar rata lunară a fost de 500 de lei, iar ulterior a crescut la 680 lei. La întrebarea “Ce soluție întrevezi în cazul în care rămâi fără sursă de venit?”, ne-a răspuns că ia în calcul punerea imobilului la închiriere și mutarea domiciliului la părinți la țară. “Mă afectează creșterea ratei, pentru că mai am încă două credite de nevoi personale cu care mi-am mobilat apartamentul”, a mai spus aceasta.
Un alt exemplu este acela al unei doamne, în vârstă de 30 de ani, aflată în concediu de creștere copil, care a cumpărat imobilul în anul 2018, la prețul de 27.000 euro, metoda de achiziționare fiind un credit ipotecar pe care a reușit să-l achite; de asemenea, nu mai are alte rate, ceea ce o situează în categoria cazuri fericite.