Economie

Anul 2023 este ultimul în care firmele mai pot acorda salariul minim pe economie angajaților cu vechime mai mare de 2 ani

O prevedere introdusă în 2021 în Codul Muncii vine cu obligații pentru angajatori în ceea ce privește situația financiară a angajaților care au cel puțin 2 ani lucrați în compania respectivă. Aceștia vor fi obligați să execute o majorare salarială, la finalul celor 2 ani de muncă la acest nivel.

Numărătoarea începe cu anul 2022, mai concret, angajatorii care la data de 1 ianuarie 2022 au angajați cu minimul pe economie și nu intervin cu modificări până la începutul anului 2024, începând cu această dată vor fi obligați să le crească salariile.

Odată cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim brut pe țară poate fi aplicat unui salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni, din momentul încheierii contractului de muncă. După expirarea acestei perioade, angajatorul îi va oferi un salariu de bază superior salariului minim garantat în plată. Aceste prevederi se aplică și în cazul salariaților care au deja un contract de muncă, perioada de maxim 2 ani fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022, prevede OUG 142/2021, care a modificat Codul Muncii.

Scopul prevederii este de a împiedica angajatorii să mențină angajații pe salariul minim pentru perioade lungi de timp, așa cum știm că se procedează în cea mai mare parte a cazurilor. Bineînțeles că majorarea poate fi și de un leu sau de un ban, deși acest lucru ar fi echivalentul aplicării cu rea-credință a legii.

Executivul pare să fi uitat de această prevedere din cauza beneficiului de netaxare, care constă în menținerea nivelului salarial tot anul 2023, angajatorul care acordă orice mărire peste minimul pe economie nu mai dispune de beneficiul de netaxare. Astfel că, angajatorii care decid mărirea de salariu sunt nevoiți să plătească mai mult, pentru că, din cauza aplicării beneficiului de netaxare, care aduce un plus la netul angajatului, și anume suma de 200 de lei netaxabili, angajatorul va trebui să ofere mai mulți bani pentru ca salariatul să simtă diferența.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.