Monica DUMITRESCU
Chiar dacă examenele naţionale, respectiv Evaluarea Naţională la sfârşitul clasei a VIII-a şi Bacalaureatul la finalul ciclului liceal, se vor desfăşura după aceleaşi metodologii ca şi în anul 2013, în 2014 apar modificări privind admiterea la liceu, dar şi programele de bacalaureat pentru o parte dintre disciplinele de examen.
Ministerul Educaţiei a decis ca, începând cu anul 2014, media obţinută la Evaluarea Naţională va reprezenta 75% şi nu 50% din media de admitere la liceu. Examenul de bacalaureat 2014 se va desfăşura în conformitate cu Metodologia care a funcţionat şi anul acesta. Lista disciplinelor de examen rămâne nemodificată, la fel ca şi programele de bacalaureat pentru disciplinele Matematică, Fizică, Chimie, Logică, argumentare şi comunicare, Economie. Se modifică, însa, programele de bacalaureat pentru evaluarea competentelor Digitale şi pentru Limba şi literatura română.
Ca şi până acum, este obligatoriu ca sălile în care se va desfăşura examenul să fie dotate cu camere video funcţionale, în plus supravegherea cu camere video este obligatorie şi pentru sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, dar şi pentru sălile în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise.
O altă noutate este stabilirea componenţei comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore înainte de începerea probelor scrise, prin tragere la sorţi în sedinţă publică, la care sunt invitaţi în scris, în mod obligatoriu, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean al Elevilor, ai asociaţiilor de părinţi şi ai sindicatelor reprezentative din învăţământ, ai presei scrise şi audiovizuale. Persoane care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atributiile, care au săvârşit abateri, respectiv au fost sancţionate, nu vor fi nominalizate în comisiile de bacalaureat.
Rezultatele foarte slabe înregistrate în ultimii ani la Bacalaureat au determinat Ministerul Educaţiei să introducă modificări şi în ceea ce priveşte pregătirea elevilor pentru acest examen. Printre acestea se numără introducerea simulării bacalaureatului la clasa a XI-a, informarea corectă a părinţilor despre ceea ce se întâmplă la clasă, verificarea activităţii în şcolile cu rezultate controversate şi întărirea dialogului cu actorii din sistem.