Eveniment

ANSVSA: Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut cu 24 în ultima săptămână/ În Teleorman sunt active 194 de focare

Pesta porcină africană evoluează în 246 de localităţi din 25 de judeţe, cu un număr de 585 de focare, în scădere cu 24 de la precedenta actualizare, în alte 11 județe fiind diagnosticate numai cazuri la mistreți, se arată în cea mai recentă raportare a ANSVSA. Potrivit sursei citate, din totalul focarelor, opt sunt în exploataţii comerciale şi două în exploataţii de tip A.

În prezent, cele mai multe focare active sunt în judeţul Teleorman, 194 în gospodăriile populaţiei şi 537 de cazuri la mistreţi, în judeţul Giurgiu, unde sunt active 105 focare (dintre care 2 focare în exploataţii comerciale şi un focar în exploataţie de tip A) şi 304 de cazuri la mistreţi, și în județul Satu Mare, unde sunt active 171 de cazuri la mistreți.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost eliminaţi 551.799 de porci afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.558 de cazuri la mistreţi. În total au fost stinse 2.334 de focare.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Evoluţia bolii este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe, spun reprezentanţii ANSVSA.

„ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană”, se mai arată în comunicat.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

ANSVSA subliniază că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.