Social

ANSVSA ia în calcul prelungirea termenului până la care este obligatorie microciparea câinilor

microcip-caineÎn data de 1 noiembrie 2014 a fost demarată campania de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile populaţiei la nivel naţional, care presupune nu doar imunizarea patrupedelor, ci şi identificarea şi înregistrarea lor ca parte a strategiei de gestionare a întregii populaţii canine din România. În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 29 din 25 februarie 2014, acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie şi va fi efectuată doar la câinii identificaţi prin microcipare şi însoţiţi de carnet de sănătate.

Ca urmare a solicitărilor proprietarilor de câini din toate judeţele, dar şi a organizaţiilor profesionale ale medicilor veterinari, la nivelul ANSVSA, a fost convocat un grup de lucru având ca temă vaccinarea antirabică profilactică la câini, precum şi prelungirea datei până la care este obligatorie microciparea câinilor.

Data limită stabilită pentru identificarea (microciparea) câinilor în acest moment este 1 ianuarie 2015, însă având în vedere că până în luna noiembrie a acestui an, au fost identificaţi şi înregistraţi doar 180.000 de câini, grupul de lucru constituit la nivelul ANSVSA, va lua în discuţie oportunitatea prelungirii datei limită pentru microciparea câinilor luând în considerare toate aspectele tehnice şi legale.

“Avem numeroase semnale din ţară, de la proprietarii de animale că termenul de 1 ianuarie 2015 este nerealist, în special în mediul rural unde populaţia are resurse financiare limitate. Intenţia noastră a fost să identificăm toţi câinii cât mai curând pentru prevenirea abandonului, dar cifrele arată că este imposibil să putem realiza acest deziderat la finele acestui an”, a declarat Vladimir Mănăstireanu, preşedintele ANSVSA, prin intermediul unui comunicat de presă. Acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie şi va fi derulată până la sfârşitul lunii februarie a anului viitor, fiind suportată de la bugetul de stat. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.