Eveniment

ANSVSA: Două noi focare de pestă porcină africană confirmate în județ, în ultima săptămână

Pesta porcină africană (PPA) evoluează, în prezent, în 40 de județe, din care în 36 de județe sunt afectați de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât și mistreții, în două județe sunt afectați de virusul PPA numai mistreții, iar în alte două județe sunt afectați numai porcii domestici, potrivit datelor făcute publice de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Potrivit sursei citate, sunt active 541 de focare PPA, din care 10 focare în exploatații comerciale și 5 focare în exploatații comerciale de tip A.

În intervalul 1–7 octombrie, au fost înregistrate 41 de focare noi de pestă porcină africană, dintre care două în județul Teleorman. Pentru ziua de joi, 8 octombrie, 42 de focare de pestă porcină africană erau raportate ca fiind active la nivelul județului Teleorman, conform datelor ANSVSA.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 3.925 cazuri la mistreți în 38 de județe. La nivelul județului Teleorman, au fost diagnosticate 492 de cazuri la mistreți găsiți morți și alte 48 la mistreți vânați.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor.

Virusul pestei porcine africane este foarte contagios, poate fi răspândit prin contact direct cu porci infectaţi, fluide biologice provenite de la porcii contaminaţi şi prin contact indirect prin intermediul echipamentelor agricole, camioanelor sau oamenilor care au venit în contact cu animalele bolnave.

Din analiza anchetelor epidemiologie efectuate în focarele active, transmiterea bolii a fost făcută prin nerespectarea măsurilor de biosecuritate şi a restricţiilor de mişcare ale animalelor ori administrarea în hrana suinelor a resturilor alimentare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.