Economie

Angajatorii sunt obligați să asigure măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă în perioade cu temperaturi extreme ridicate

Având în vedere temperaturile extrem de ridicate din ultima perioadă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman recomandă tuturor angajatorilor să aplice măsuri, în perioada cu temperaturi extreme, pentru protecția persoanelor încadrate în muncă. Potrivit sursei citate, temperaturi extreme ridicate înseamnă temperaturi exterioare ale aerului care depășesc +37°C sau, corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalente cu acest nivel.

Măsurile minimale necesare

Astfel, măsurile minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă reprezintă reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, precum și alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer. Cât despre menținerea unei stări bune de sănătate a angajaților, angajatorii trebuie să asigure apa minerală adecvată, și anume câte 2-4 litri/persoană/schimb, cât și să asigure dușuri și un echipament individual de protecție.

Îmbolnăvirea profesională determinată de munca în condițiile menționate

Pentru a preveni îmbolnăvirea profesională determinată de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute. De asemenea, trebuie să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, cât și să asigure trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Condițiile abia menționate fac parte din Art. 8 al Ordonanței nr. 99/2000. Prin urmare, Art. 10 din același document precizează: “Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 15.000.000 lei la 25.000.000 lei încălcarea prevederilor art. 8, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”.

În orice caz, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman va derula acțiuni de verificare privind modul în care angajatorii asigură protecția lucrătorilor în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.