Economie

Angajatorii riscă sancţiuni de până la 1.000 lei pentru neeliberarea adeverinţelor de vechime în muncă

În ultimele zile ale anului trecut ne-a fost adusă la cunoştinţă o situaţie prea puţin cunoscută de teleormăneni. Este vorba de adeverinţele de vechime în muncă necesare la întocmirea dosarelor de pensie sau pentru recalcularea drepturilor de pensie. Aceste adeverinţe se eliberează de către angajatori, însă mulţi dintre teleormăneni nu cunosc acest aspect şi s-au lovit de faptul că angajatorii tergiversează sau refuză eliberarea acestor documente. De asemenea, şi unii salariaţi întâmpină dificultăţi în obţinerea documentelor de la angajatori. Adeverinţa de vechime în muncă este noul instrument de atestare a vechimii în câmpul muncii după desfiinţarea carnetelor de muncă. În acest sens, am aflat că salariaţii au dreptul să solicite acest document angajatorului. Concomitent, angajatorul are obligaţia de a elibera adeverinţa de vechime în muncă în termen de 15 zile de la data solicitării.

După data de 1 ianuarie 2011, evidenţa muncii se realizează doar electronic, prin ReviSal, iar obligaţia angajatorului de înfiinţare a unui registru general de evidenţă a salariaţilor este stipulată în Codul muncii. De reţinut că adeverinţa de vechime este eliberată doar la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, iar angajatorul, dacă nu o eliberează în timp util, riscă o amendă cu prinsă între 300 şi 1.000 de lei.

În cazul în care angajatorul, din motive obiective, nu poate elibera adeverinţa de vechime, salariatul poate solicita această adeverinţă inspectoratului teritorial de muncă din raza căruia angajatorul îşi desfăşoară activitatea, contra unui tarif de 20 de lei pe document pentru eliberarea adeverinţei de vechime de către ITM. De altfel, Inspectoratul Teritorial de Muncă are obligaţia de a răspunde solicitării de eliberare a adeverinţei de vechime în termen de 15 zile. Vechimea în muncă, stabilită până la data de 31 decembrie 2010, se probează cu ajutorul carnetului de muncă. Nu există un model standard de adeverinţă de vechime în mediul privat, însă acest document trebuie să conţină câteva elemente esenţiale, respectiv numărul şi data contractului individual de muncă pe baza căruia se atestă vechimea; funcţia salariatului; mutaţiile intervenite pe contractul individual de muncă: încheierea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului individual de muncă; valoarea salariului de bază, inclusiv sporuri care intră în calculul punctajului mediu anual; data de încetare a contractului de muncă; dacă salariatul a avut sau nu concediu fără plată şi/sau absenţe nemotivate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.