Social

Angajatorii, obligați să asigure protecția angajaților în perioadele cu temperaturi extrem de scăzute

Neluarea măsurilor de prevenire se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei

Având în vedere că în perioada următoare sunt prognozate temperaturi scăzute extreme, în care disconfortul termic va fi accentuat, Inspecția Muncii, prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, va controla respectarea prevederilor privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Potrivit ITM Teleorman, prin temperaturi extreme scăzute se înțeleg temperaturi sub -20 grade C sau temperaturi care, corelate cu condiţii de vânt intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

ITM Teleorman solicită tuturor angajatorilor de pe piața muncii a județului Teleorman să respecte prevederile privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, angajatorii sunt obligați să asigure măsuri minimale pentru menținerea stării de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber, respectiv distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5 – 1litru/persoană/schimb, acordarea de pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare, scop în care se vor asigura spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător și asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile de mai sus, de comun acord cu reperezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții aleși ai salariaților, vor lua măsurile de reducere a programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul  trebuie să ia următoarele măsuri: asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor  pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

În această perioadă, ITM Teleorman va derula acţiuni de verificare privind modul în care angajatorii asigură protecţia lucrătorilor în perioadele în care se înregistrează temperaturi extreme. Neluarea măsurilor de prevenire constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.