Social

Angajatorii, obligaţi pe caniculă să asigure condiţii optime de muncă

Ca urmare a temperaturilor crescute înregistrate în ultimele zile şi a prognozei ANMH pentru următoarea perioadă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman aduce la cunoştinţa angajatorilor că au obligaţia să ia măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor.

Pentru salariaţii care lucrează în aer liber se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Pentru cei care lucrează în spaţii închise se va asigura ventilaţia la locurile de muncă.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este necesar să se asigure de către angajator apă minerală, câte 2-4 litri pentru fiecare persoană pe schimb, echipament individual de protecţie, duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor hotărî reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru.

“Recomandăm agenţilor economici, inclusiv celor care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare şi alte produse de bază să îşi organizeze activitatea economică astfel încât să fie evitate perioadele de temperature extreme.

Menţionăm că în această perioadă Inspecţia Muncii, prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, a iniţiat o campanie de control privind modul de aplicare a prevederilor Ordonanţei 99/2000 cu scopul de a preveni îmbolnăvirile profesionale determinate de lucrul în temperature extreme”, ne-a precizat directorul executiv al ITM Teleorman, Emil Viorel Ciobanu.

De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă asigură serviciu de permanenţă pentru a lua în timp util măsurile corespunzătoare în cazul unor eventuale situaţii de urgenţă. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.