Economie

Angajatori din Teleorman, amendați de ITM pentru “muncă la negru”

Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman, a desfășurat în perioada 13 – 17.09.2021, în cadrul Campaniei Naționale în vederea reducerii incidenței muncii nedeclarate și subdeclarate, acțiuni de control în domeniul relațiilor de muncă, la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul: construcții – cod CAEN 41, 42, 43.

Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relații de muncă au efectuat 8 controale, în urma cărora au identificat 4 persoane care prestau activitate fără a avea încheiate contracte individuale de muncă și au aplicat amenzi în valoare de 80.000 lei pentru nerespectarea prevederilor legale.

Corpul de control relații de muncă,  a constatat o serie de deficiențe în domeniul relațiilor de muncă, fiind dispuse 16 măsuri în vederea remedierii acestora. Neconformitățile constatate au fost: nerespectarea  prevederilor art. 16 alin. (1) din Lg. 53/2003 R Codul Muncii, care prevede – “Contractul individual de muncă se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului’; – primirea la muncă a persoanelor fără încheierea unui contract individual de muncă, fiind identificate 4 persoane prestând muncă nedeclarată; – netransmiterea registrului general de evidență a salariaților la inspectoratul teritorial de muncă și a modificărilor ulterioare intervenite  în acesta, cu aplicarea  contravențiilor prevăzute de H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor; – nerespectarea prevederilor legale privind timpul de lucru și timpul de odihnă, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal și munca suplimentară, nu se păstrează la locul de muncă copii ale contractului individual de muncă și evidența orelor lucrate; – completarea registrului general de evidenţă a salariaţilor cu date eronate sau incomplete; – nerespectarea prevederilor art.119 din din Lg. 53/2003 R Codul Muncii, care prevede – “Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă definit potrivit art. 16^1 evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru”.

De asemenea, reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Teleorman precizează că vor continua acțiunile de verificare și îndrumare a angajatorilor, cu recomandarea de a consulta și de a respecta integral legislația incidentă  în domeniul relațiilor de muncă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.