Economie

Angajații pot beneficia de noi tipuri de concedii în 2023

Finalul anului 2022 a adus noi schimbări în Codul Muncii, care prevăd noi beneficii pentru angajați în anul 2023. Mai exact, în acest an au apărut patru noi tipuri de concedii pe care și le pot lua angajații, care se adaugă la cele deja existente. Acestea sunt două medicale și alte două nemedicale.

Prima nouă categorie de concediu se adresează îngrijrii pacienților bolnavi de cancer, care a fost introdus în primăvara anului 2022. Acest tip de concediu se acordă persoanelor asigurate pe o perioadă de 6 luni în ultimul an, înainte de acordare, și se oferă pentru a putea însoți pacientul bolnav de cancer la instituții spitalicești pentru tratamente și intervenții medicale. Durata acestui concediu este de 45 de zile calendaristice în care angajatul va primi o indemnizație lunară ce reprezintă 85% din media veniturilor brute pe ultimule 6 luni. Deși aceasta va fi plătită de către angajator, ulterior suma de bani se va recupera de la stat.

Un alt tip de concediu medical este acela pentru îngrijirea copilului bolnav, care a primit o formă specială, pentru supravegherea și îngrijirea minorului pentru care s-a dispus carantinarea sau izolarea. Acest concediu nu se adresează exclusiv îngrijirii copiilor care suferă de Covid-19, putând fi acordat și pentru alte boli infectocontagioase. Indemnizația aferentă este de 100% din baza de calcul reprezentată de veniturile brute din ultimile șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare. De altfel, indemnizația pentru concediul medical pentru îngrijirea unui copil cu dizabilități este de 85% din baza de calcul.

Aceste noi tipuri de concedii medicale nu afectează numărul total de zile de concediu medical care se oferă angajatului, respectiv 183 de zile.

Absențele pentru urgențele familiale pot fi în număr de 10 pe an. Acestea se acordă salariatului, la cerere, ca urmare a unor urgențe cauzate de boală sau accidente. Obligația angajatului este aceea de a informa angajatorul despre urgența familială, iar pe perioada lipsei acestuia, angajatorul nu are dreptul să îl concedieze.

Ultimul tip de concediu este acela de îngrijitor, care este diferit de concediul pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer. Acest concediu se va acorda persoanei care îngrijește o rudă  sau o persoană care locuiește în același cămin. Angajatul are obligația să se prezinte în termen de 30 de zile cu documentele justificative (dovadă că persoana care se află în îngrijire are un grad de rudenie cu angajatul sau locuiește la același domiciliu, documente medicale). Acest concediu se acordă doar pentru boli grave, precum cele oncologice, neurologice, psihice sau cardiovasculare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.