Social

Angajații Donau Chem primesc câte trei salarii restante, din Fondul de garantare

Angajații combinatului chimic Donau Chem din Turnu Măgurele vor primi câte trei salarii restante, începând de vineri, 19 martie, până miercuri, 24 martie, a anunțat senatorul PNL Eugen Pîrvulescu, printr-un comunicat de presă.

„După ce am aflat situația disperată în care se aflau oamenii, am căutat soluții legale, astfel încât să își primească drepturile salariale restante. La prima întâlnire cu salariații Donau Chem, în cadrul Comisiei de Dialog Social, am înțeles că oamenii erau disperați, nu puteau să își mai asigure traiul zilnic sau să plătească utilitățile. Imediat, am început demersurile pentru a corecta această nedreptate, însă, din punct de vedere legal, posibilitățile erau limitate. Guvernul a identificat soluția legală privind rezolvarea situației în care se află teleormănenii noștri și mulți alți salariați din România. (…) Mai exact, se va asigura și pentru angajații de la Donau Chem plata restanțelor salariale ce rezultă din contractele de muncă încheiate de către aceștia cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii de insolvență. Mulțumesc pe această cale Guvernului Cîțu pentru înțelegere și pentru implicare”, a transmis senatorul PNL Eugen Pîrvulescu.

Conform datelor furnizate de conducerea Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, angajații Donau Chem vor primi salariile restante pentru lunile noiembrie-decembrie 2020 și ianuarie 2021, urmând să beneficieze de sprijin 605 persoane, care își vor primi banii prin Poșta Română.

Potrivit legii, din Fondul de garantare se asigură plata creanțelor salariale ce rezultă din contractele individuale de muncă și din contractele colective de muncă încheiate de salariați cu angajatorii împotriva cărora au fost pronunțate hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii insolvenței. Normele legale în vigoare prevăd că suma totală a creanțelor salariale suportate din Fondul de garantare nu poate depăși cuantumul a 3 salarii medii brute pe economie pentru fiecare salariat, salariul mediu brut pe economie luat în calcul fiind cel comunicat de Institutul Național de Statistică în luna în care s-a deschis procedura insolvenței. În cazul Donau Chem, este vorba despre salariul mediu brut pe economie comunicat de INS la data de 17 februarie 2017, mai exact 3.108 lei, potrivit directorului AJOFM Teleorman, Nelu Oprea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.