Ediţia a 44-a a Festivalului naţional de muzică uşoară românească “Primăvara în Teleorman”, organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, în parteneriat cu Primăria Alexandria şi Consiliul Judeţean Teleorman, a ajuns la final. În urma concursului organizat miercuri, 15 mai, în sala Casei de Cultură din Alexandria, juriul din care au făcut parte Titus Andrei, Viorel Gavrilă, Mirabela Dauer, Raoul şi reprezentanţi ai organizatorilor a stabilit câştigătorii, care au fost anunţaţi în cadrul unei conferinţe de presă organizată joi, 16 mai, la sediul Centrului Cultural din Alexandria.
7 din cei 15 tineri care au intrat în competiţie au urcat pe podium. Astfel, Premiul “Şerban Georgescu” a fost acordat lui Daniel Buricea, 20 de ani, Bucureşti, premiul de popularitate – Grigore Gherman, 25 de ani, Cernăuţi, Premiul Primăriei Alexandria – Giana Pană, 17 ani, Piatra – Teleorman, Premiul al III-lea – Dorin Ochenatu, 27 ani, Piteşti, Premiul al II-lea Andreea Dumitriu, 17 ani, Bucureşti, Premiul I Diana Antonică, 19 ani, Constanţa. Trofeul “Ghicelul de Aur”, cel mai râvnit dintre premii, a fost acordat anul acesta lui Andrei Ciobanu, 22 ani, din Bacău. “A fost o jurizare nici uşoară, nici foarte grea. A fost totuşi o jurizare cu probleme, pentru că atunci când ai mulţi copii pe care trebuie să îi analizezi este foarte greu. Consider că juriul s-a achitat cu obiectivitate de sarcina revenită. Soliştii s-au aflat în diverse stadii de pregătire, unii mai experimentaţi şi acest lucru contează, alţii mai puţin experimentaţi pe care îi aşteptăm la festivaluri în continuare”, a declarat compozitorul Viorel Gavrilă, cel căruia i-a revenit greaua misiune de a anunţa ierarhia câştigătorilor. Acesta a apreciat că din punct de vedere al valorii concurenţilor ediţia din acest an a fost una bună, spre foarte bună, însă a a recunoscut că au fost ani mai buni. Viorel Gavrilă a remarcat că anul acesta au fost mulţi candidaţi din Teleorman şi a felicitat în special profesorii din Roşiorii de Vede, zonă din care au intrat în competiţie trei tineri. De asemenea, a avut cuvinte de laudă pentru Giana Pană, tânăra de numai 17 ani din Piatra, singura teleormăneancă laureată la această ediţie, catalogând-o ca fiind “o revelaţie, care însă mai are mult de lucru, dar care merită încurajată”.
Tânărul din Bacău, Andrei Ciobanu, cel care anul acesta a reuşit să obţină marele trofeu al festivalului s-a aflat pentru a doua oară în această competiţie, în urmă cu patru ani reuşind să obţină premiul al II-lea. Acesta s-a declarat foarte fericit că a câştigat premiul cel mare şi a recunoscut că nu se aştepta, deşi se consideră foarte pregătit. “De la prima mea participare la acest festival au trecut patru ani în care am evoluat, am participat la multe concursuri. E un premiu foarte mare, un trofeu important pentru mine, am muncit şi sper să mă propulseze”, a declarat Andrei Ciobanu.
Câştigătorul premiului “Şerban Georgescu”, Daniel Buricea, student la Academia Tehnică Militară din Bucureşti, s-a aflat pentru prima dată într-un concurs, deşi cântă de la 16 ani. Şi acesta a recunoscut că nu se aştepta să câştige, dar această bucurie pe care nu a mai simţit-o niciodată este extraordinară. Tânărul nu ştie însă dacă va face o carieră în muzică, însă ceea ce speră din tot sufletul este să ajungă un inginer foarte bun.
Câştigătorul premiului de popularitate, Grigore Gherman, un tânăr carismatic şi talentat, nu a câtigat pentru prima dată un astfel de premiu, însă s-a aflat în premieră la un concurs de muzică uşoară, până acum cochetând cu muzica populară. De altfel, chiar aici la Alexandria, tânărul a mai câştigat premiul de popularitate la Festivalul “Pe deal la Teleormănel”. Acesta a mărturisit că pentru el premiul de popularitate este mai mult decât premiul I. “Nimic nu e mai frumos decât aplauzele publicului”, a declarat acesta.
(M.D.)