În raportul hidro-meteo de vineri, 9 iunie, S.G.A. Olt a informat că joi, 8 iunie, pe cursul de apă al pârâului Sâi, pe o lungime de aproximav 400 de metri, aval pod DN54 Corabia-Turnu Măgurele, în zona comunei Islaz, judeţul Teleorman, a fost semnalată mortalitate piscicolă, cca. 80 kg, într-o stare avansată de degradare.
În aceeaşi zi, personalul S.G.A. Olt s-a deplasat la faţa locului şi a prelevat probe de apă. Potrivit informaţiilor furnizate, nu s-au constatat semne vizuale şi nici olfactive de poluare, iar Formaţia Islaz a intervenit pentru colectarea şi distrugerea peştilor morţi.
La cinci zile de la observarea fenomenului şi de la prelevarea probelor, reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Olt, printr-o adresă către autorităţile teleormămene cu competenţe în domeniu, informează că din datele obţinute şi observaţiile efectuate nu se poate preciza cauza mortalităţii piscicole.
„Urmare a analizelor efectuate în laboratoarele S.G.A. Olt Slatina şi A.B.A. Olt Rm. Vâlcea, pe probele de apă prelevate din zona pod Islaz pe râul Sâi, indicatorii fizico-chimici analizaţi de laboratorul S.G.A. Olt Slatina indică o stare corespunzătoare a apei, adică nu se constată depăşiri ale limitelor clasei obişnuite de calitate, conform Ordinului nr. 161/16.02.2006 pentru aprobarea Normativului prvind clasificarea calităţii apelor de suprafaţă în vederea stabilirii stării ecologice a corpurilor de apă (starea ecologică a corpului de apă-moderată)”, se arată în adresă.
De asemenea, în aceeaşi adresă se mai arată că poluanţii specifici analizaţi de laboratorul A.B.A. Olt Râmnicu-Vâlcea (care face parte din categoria pesticidelor organo-clorurate) se încadrează în normativele în vigoare. (Violeta Mocanu)
Electricienii !!!