Economie

ANAF a luat în vizor românii care lucrează în străinătate. Amenzi pentru cei care nu declară veniturile realizate peste hotare

Românii din diaspora care au rezidența fiscală în țară, dar realizează venituri în străinătate au obligația de a depune declarația unică pentru nu se ajunge la o dublă impozitare. În cazul în care nu se conformează, riscă să fie sancționați cu amenzi, deoarece ANAF poate emite o decizie de impunere din oficiu.

“Dacă persoanele amintite mai sus nu depun declarația unică și nu-și achită contribuțiile sociale la termen, ANAF poate să emită decizii de impunere din oficiu în baza informațiilor pe care le deține și să le oblige la plata CAS și/sau CASS. ANAF face, practic, un schimb de informații cu alte autorități fiscale din străinătate pentru a identifica persoanele care își ignoră obligațiile, însă mai sunt folosite și informațiile din declarațiile unice depuse anterior sau informațiile din alte surse“, a fost anunțul făcut de ANAF.

Acest lucru se aplică pentru cetățenii români care lucrează pentru companiile al căror sediu este în străinătate. Aceștia trebuie să anunțe atât ANAF-ul, cât și angajatorul. ANAF se poate autosesiza și poate trimite notificări, iar în situația în care acestea vor fi ignorate, angajații vor plăti pe lângă impozit și amenzi, dobânzi și penalități. Dacă românii vor depune declarația unică, nu vor mai achita depozit în țară, dacă cel plătit în străinătate este mai mare. În cazul în care este mai mic, se va achita doar diferența.

Un alt exemplu este acela al românilor care lucrează în afara țării, dar se întorc în România pentru o perioadă determinată. Dacă lucrează de aici în sistem remote, trebuie să anunțe acest lucru. În caz contrar, vor plăti impozit în țara în care își are sediul compania. Conform legii, în cazuri de acest fel, angajații ar trebui să plătească impozit în România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.