Eveniment

Amenzile de circulație au crescut de la 1 februarie 2017. Șoferii care înjură sau arată gesturi obscene în trafic pot primi amendă de la 1.305 până la 2.900 lei

Majorarea salariului minim pe economie de la 1250 de lei la 1450 de lei va influenţa nivelul amenzilor de circulaţie din prima zi a lunii februarie 2017. Potrivit codului rutier, punctul de amendă reprezinta 10% din valoarea salariului minim, aşa încât, concomitent cu creşterea salariului minim, punctul de amendă va avea o creştere semnificativă, de la 125 la 145 de lei.

Conform Codului Rutier, amenzile de circulație sunt stabilite pe clase, în funcție de gravitatea faptelor, şoferii care vor încălca regulie de circulație și se încadrează la faptele cuprinse în clasa I sunt sancționați cu 2-3 puncte amendă, respectiv 290-435 de lei de la 1 februarie. Aceste sancțiuni se aplică, printre altele, pentru nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers; conducerea unui autovehicul cu o viteză cu cel puţin 10 km/h sub limita minimă obligatorie stabilită pe tronsonul de drum respectiv, folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive de tip „mâini libere”, oprirea neregulamentară sau refuzul înmânării documentelor prevăzute de lege, la cererea poliţistului rutier, precum şi refuzul de a permite verificarea vehiculului.

Pentru faptele cuprinse în clasa a II-a, sancționate cu 4-5 puncte amendă, amenzile vor ajunge la 580-725 lei, iar pentru faptele cuprinse în clasa a III – a, sancționate cu 6-8 puncte amendă, amenzile sunt de 870 – 1160 de lei.

Cea mai mare amendă pe care o poate primi o persoană fizică de la 1 februarie este de 2.900 lei, asta dacă săvârșește o faptă cuprinsă în clasa a VI -A de sancțiune. Pentru această clasă de sancțiuni, amenda este între 1.305 lei și 2.900 lei și poate fi luată. printre altele, pentru conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, deţinerea, montarea sau folosirea în circulaţia pe drumurile publice a dispozitivelor care perturbă funcţionarea normală a dispozitivelor de măsurare a vitezei (dispozitive antiradar), săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic sau transportul copiilor în vârstă de până la 12 ani sau al animalelor pe locurile din faţă ale vehiculelor. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.