Economie

Amenzi între 1500-2500 lei pentru lipsa condițiilor de muncă adecvate în perioadele cu temperaturi extreme ridicate

Angajatorii pot fi sancționați cu amenzi între 1500-2500 lei pentru neaplicarea măsurilor necesare pentru protecția persoanelor încadrate în muncă, având în vedere perioadele actuale cu temperaturi extreme, conform informațiilor transmise de reprezentanții Inspecției Muncii.

Așadar, inspectorii ITM Teleorman vor intensifica controalele la angajatori în următoarea perioadă, având în vedere temperaturile ridicate extreme prognozate.

“Prin temperaturi extreme ridicate se înţelege temperaturi exterioare ale aerului care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel (indicele de temperatură-umiditate ITU < 80 unități)”, explică reprezentanții Inspecției Muncii.

“Pe tot parcursul verii, vom intensifica acțiunile de control în sectoarele economice în care se lucrează în aer liber sau în spații deschise și în care se desfășoară activități care presupun efort fizic intens. Vom verifica respectarea prevederilor O.U.G. nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor menținerea stării de sănătate a salariaților, cum ar fi: reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea apei minerale, asigurarea ventilației la locul de muncă, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus și alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea echipamentului individual de protecție, reducerea duratei zilei de muncă sau eșalonarea zilei de lucru pe două perioade”, spune Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Conform informațiilor furnizate de către reprezentanții Inspecției Muncii, pentru a preveni unele îmbolnăviri profesionale cauzate de munca în condiții termice extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic pentru a depista precoce contraindicațiile pentru muncă la temperaturi extreme, fie ele scăzute sau ridicate.

De asemenea, trebuie să asigure primul ajutor și transportul persoanelor afectate la cea mai apropiată unitate sanitară. Mai mult, trebuie să treacă, după posibilități, persoanele afectate în alte locuri de muncă sau să le reducă programul de lucru.

Cei care nu pot asigura aceste condiții, trebuie să respecte măsurile dispuse în conformitate cu art. 6 din O.U.G. nr. 99/2000, și anume să reducă programul și să eșaloneze pe două perioade ziua de muncă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.