Economie

Amenzi în valoare de 8.500 lei într-o singură săptămână în Teleorman

Inspecția Muncii, prin intermediul inspectorilor din Inspectoratul Teritorial de Muncă Teleorman, a desfășurat, în perioada 14 – 19 iunie 2021, 51 de acțiuni de control, dintre care 25 de controale au fost în domeniul relațiilor de muncă, iar 26 în domeniul securității și sănătății în muncă. De asemenea, au aplicat amenzi în valoare de 8.500 lei, în urma controalelor din Teleorman.

Inspectorii din domeniul relațiilor de muncă au aplicat 3 sancțiuni, dintre care 2 au fost avertismente, iar una a fost o amendă în valoare de 1.500 de lei. La nivel național, au fost aplicate 2954 de sancțiuni în total, dintre care 599 au fost amenzi în valoare de 8.003.200 lei.

La capitolul celor mai multe amenzi din săptămâna 14 – 19 iunie 2021, în județul Cluj s-au aplicat 44 de amenzi în valoare de 591.900 de lei.

În ceea ce privește numărul persoanelor depistate prestând muncă nedeclarată, județul Timiș a ocupat primul loc (29 persoane). Din totalul de 348 de persoane din această categorie la nivel național, județul Teleorman are printre cele mai puține persoane depistate prestând muncă nedeclarată, și anume 2 persoane, comparativ cu situațiile din multe alte județe din România.

Din raportul realizat de reprezentanții Inspecției Muncii din această perioadă reiese că unele dintre cele mai frecvente neconformități din domeniul relațiilor de muncă sunt utilizarea muncă nedeclarată (primirea la muncă fără încheierea CIM în formă scrisă), nu se păstrează la locul de muncă copii CIM și evidența orelor lucrate, nu se acordă spor de repaus săptămânal, spor de noapte, s-a lucrat în zilele de sărbătoare legală fără compensare zile libere sau spor, neîndeplinirea măsurilor dispuse la termenul stabilit de inspectorii de muncă și multe altele.

Inspectorii din domeniul securității și sănătății în muncă au aplicat 56 de sancțiuni în Teleorman, dintre care 2 amenzi în valoare de 7000 lei și 54 de avertismente. Atât cele 2 amenzi, cât și 51 de avertismente au fost aplicate în urma acțiunilor de control desfășurate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, conform Legii nr. 55/2020. La nivel național, cele mai multe amenzi în acest domeniu au fost în județul Caraș-Severin (27), deși Iași a avut cea mai mare sumă a amenzilor, de 80.500 lei, pentru 18 amenzi.

Din același raport menționat reiese că, în cazul domeniului securității și sănătății în muncă, unele dintre cele mai frecvente neconformități sunt neaplicarea marcajelor de securitate pentru păstrarea distanței între clienți, neutilizarea măștilor de protecție de către toți lucrătorii, organizarea necorespunzătoare a locului de muncă și nu au fost refăcute instrucțiunile proprii specifice riscului de contaminare cu SARS-CoV-2.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.