Economie

Amenzi de până la 15.000 lei – persoane fizice și 100.000 lei – persoane juridice pentru arderea miriştilor

Având în vedere că în această perioadă au loc frecvente incendieri ale resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor agricole, Agenţia pentru Protecţia Mediului Teleorman atrage atenţia proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu, că acest fapt contravine prevederilor legale în vigoare.

Conform prevederilor OUG 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea 265/2006 privind protecţia mediului, cu modificările și completările ulterioare, în scopul protejării mediului înconjurător toate persoanele fizice și juridice au obligație de a nu arde şi de a preveni arderea miriștile, turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă.

Arderea miriştilor are consecinţe majore asupra biodiversităţii prin deteriorarea habitatelor păsărilor şi a animalelor, dispariţia unor specii de plante, instalarea unor specii rezistente la foc, care cu timpul pot deveni chiar invazive.

De asemenea, prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale se degajă atât particule în suspensie care depreciază calitatea aerului înconjurător, cât şi dioxid de carbon şi protoxid de azot – gaze cu efect de seră care conduc la modificări climatice tot mai evidente pe plan mondial.

Arderile necontrolate pot genera pagube materiale însemnate prin incendierea locuinţelor, anexelor, fondului forestier, precum şi victime umane.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice, nerespectare obligația proprietarilor și deținătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde și de a preveni arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.

Constituie infracțiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.