Eveniment

Amenajarea Centrului de profilaxie oro-dentară din Alexandria, pe ultima sută de metri

Monica DUMITRESCU

Un centru de profilaxie oro-dentară pentru elevii din Alexandria ar putea deveni funcţional începând cu ianuarie 2017. Consiliul local al municipiului Alexandria a aprobat în şedinţa desfăşurată joi, 10 noiembrie 2016, un proiect de hotărâre privind actualizarea documentaţiei tehnico-economice la obiectivul de investiţii “Amenajare Centru medical de profilaxie oro-dentară”. Primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin, a explicat de ce a fost nevoie de actualizarea documentaţiei: “Am avut o reevaluare a indicatorilor tehnico-economici pentru tot ce înseamnă dotatea centrului oro-dentar. Am avut două licitaţii la care nu s-a înscris nimeni. Toţi cei care au abordat problema au zis că sunt preţurile foarte mici. Le-am actualizat după consultarea pieţei, le-am aprobat şi urmează să fie reluată licitaţia”.

Primarul Drăguşin a mai precizat că îşi doreşte ca din ianuarie centrul să devină funcţional şi să înceapă programarea copiilor la acest edificiu medical. Centrul de profilaxie oro-dentară se adresează copiilor cu vârste cuprinse 0-18 ani şi are ca scop prevenirea cariilor dentare în rândul copiilor şi adolescenţilor.

Municipalitatea a demarat amenajarea acestui centru medical, cu fonduri din bugetul local, la iniţiativa medicului stomatolog Ionel Andrei. În urma unui studiu efectuat de acesta în 2010 s-a constatat că 90% dintre elevii alexăndreni au probleme cu dantura. Potrivit doctorului Ionel Andrei problemele dentare ale copiilor pot conduce la probleme de vorbire, inabilitatea de a dezvolta o viaţă socială normală sau chiar la scăderea respectului de sine.

La centrul de profilaxie oro-dentară vor avea acces toţi copiii alexăndreni. Ei vor fi evaluaţi gratuit în cadrul centrului, iar în cazul în care au probleme dentare vor fi îndrumaţi spre cabinetele medicale pentru remedierea lor.

2 Comments

  1. daca a-ti urmarit atent,in articol s-au prezentat succint detalii tehnice si organizatorice,dar centrul de Profilaxie orodentara va avea o activitate complexa pliata pe cerintele actuale vizand dezvoltarea sitemului de medicina dentara scolara.Se vor monitoriza copiii din scolile municipiului,pe categorii de varsta,se vor identifia problemele stoma cu care se confrunta si aici se vor implementa actele de preventie si profilaxie inclusiv acte terapeutice care sunt asimilate acestor manopere.Se vor efectua ore de educatie sanitara orodentara pe grupe de copii si se va cauta responsabilizarea cadrelor didactice si a parintilor conform unor programe structurate pe categorii de varsta.Toate manoperele vor fi gratuite,bugetate de Administratia locala a Primariei Alexandria,iar copiii care au si alte oportunitati se pot adresa oricarui medic stomatolog .Deci,in concluzie,se vor efectua tratamente specifice ,dar urmarim in acelasi timp sa responsabilizam copiii si parintii ca este necesar sa identificam si sa rezolvam toate problemele care tin de patologia dentara.

  2. Dupa ce am inteles din articol, in acest centru ,in afara de a se evalua problemele dentare ale copiilor in mod gratuit, ce altceva mai face? doar redirectionarea catre cabinetele de specialitate? pai nu era mai ieftin ca medicii stomatologi din oras sa faca periodic vizite la scoli, sa se uite in gura copiilor,sa-i indrume catre cabinetele medicale pentru remediere ,si primaria sa le deconteze …efortul? de ce sa investesti bani intr-un asemenea centru doar pentru ..triere ?mai bine s-ar reanfiinta cabinetele dentare in scoli…! asta da investitie..dar poate nu s-a spus in articol tot. poate informatia nu e chiar completa..

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.