Eveniment

Ambasadorul Franţei, în vizită oficială la Alexandria

Marţi, 5 martie, ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, însoţit de o delegaţie a Ambasadei Franţei în România, s-a aflat pentru câteva ore în vizită oficială în municipiul Alexandria.

Principalul motiv al vizitei delegaţiei franceze a fost un proiect pentru comemorarea eroilor francezi care au căzut la datorie pe meleaguri străine în primul război mondial. Astfel, prima oprire a diplomaţilor francezi a fost la Cimitirul Eroilor din Alexandria unde sunt înmormântaţi aproximativ 40 de soldaţi francezi care şi-au pierdut viaţa în primul război mondial pe aceste meleaguri. Ambasadorul Franţei şi delegaţia care l-a însoţit au avut apoi întâlniri cu prefectul Zorinel Niculcea, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Adrian Gâdea, şi primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin. În cadrul unei conferinţe de presă organizată apoi la Primăria Alexandria, Excelenţa sa ambasadorul Franţei Philippe Gustin a declarat că dialogul cu autorităţile locale din Teleorman şi municipiul Alexandria s-a desfăşurat în principal pe tema dezvoltării relaţiilor economice între Franţa şi acestă regiune. Ambasadorul a aflat astfel că, din punct de vedere economic, Franţa nu este prezentă pe meleaguri teleormănene, chiar dacă în România îşi desfăşoară activitatea aproape 3000 de întreprinderi franceze, aproape jumătate dintre ele fiind concentrate în Bucureşti.

“Am schimbat multe păreri în domenii de colaborare cu autorităţile locale din Teleorman şi am ajuns la concluzia că un domeniu în care am putea colabora foarte bine ar fi agricultura”, a spus ambasadorul Philippe Gustin. Acesta a atras atenţia că pe 21 februarie 2013 s-a semnat o nouă foaie de parcurs între Franţa şi România, documentul fiind semnat de prim-miniştri celor două ţări. Şi în această foaie de parcurs dezvoltarea relaţiilor economice este o prioritate. Altă prioritate mai este colaborarea româno-franceză în domeniul Educaţiei, având în vedere că România este o ţară francofonă şi francofilă. Ambasadorul a mai citat ca axe prioritare în foia de parcurs comună a celor două ţări domeniul descentralizării regionale, dar şi dezvoltarea economică locală şi valorizarea patrimoniului cultural, precum şi includerea populaţiei defavorizate, făcând referire la populaţia romă, care reprezintă un aspect în ceea ce priveşte incluziunea socială.

Nu în ultimul rând, ambasadorul Franţei a vorbit despre comemorarea eroilor francezi care şi-au pierdut viaţa în primul război mondial pe meleguri străine. “Cu prilejul împlinirii în 2014 a 100 de ani de la primul război mondial, vrem să punem în valoare ceea ce înseamnă datoria memoriei. Există un proiect cu scopul de a onora aceşti eroi care au murit pentru România şi Franţa. Să nu-i uităm şi să-i punem în valoare pentru generaţia tânără”, a declarat ambasadorul.

“Sunt extrem de emoţionat şi încântat să constat că poporul francez doreşte să realizeze la scară mondială o comemorare a primului război mondial la împlinirea a 100 de ani de la acesta, iar faptul că acordă o atenţie deosebită eroilor este remarcabil şi în acelaşi timp un mesaj pentru noi: să nu ne uităm eroii”, a declarat primarul municipiului Alexandria, Victor Drăguşin. Acesta a subliniat şi faptul că vizita oficialilor francezi reprezintă un gest extrem de important pentru comunitate, discuţiile care au avut loc cu acest prilej putând fi considerate baza unei posibile colaborări pentru dezvoltarea economică a zonei. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.