Social

Alocarea de fonduri suplimentare pentru serviciile medicale în ambulatoriu a condus la o reducere a presiunii pe spitale

CAS Teleorman, în raportul de activitate întocmit pentru anul 2014, precizează că, potrivit noului Contract Cadru, anul trecut s-a urmărit reducerea costurilor din sănătate. Dat fiind faptul că noul contract cadru prevede reducerea acestor costuri, s-au creat premisele contractării unui număr mai mare de servicii medicale cu banii colectaţi din contribuţii de asigurări de sănătate. Pentru a atinge acest obiectiv, Contractul Cadru este structurat pe două linii de acţiune majore şi anume, a fost reglementată mai bine prevenţia, ce va avea, pe termen mediu şi lung, un impact asupra reducerii costurilor în sănătate, respectiv creşterea eficienţei utilizării sumelor, ce va avea pe termen scurt, o creştere a accesibilităţii asiguraţilor la un număr mai mare de servicii medicale, a precizat preşedintele CAS Teleorman, Nicuşor Tiţă, care a dăugat că “mă refer aici la introducerea unei liste cu diagnostice care pot fi rezolvate la fel de bine, dar cu bani mai puţini”. S-a constatat astfel că o parte din cazurile rezolvate în spital prin spitalizare continuă pot fi rezolvate prin spitalizare de zi (în maxim 12 ore) şi o parte din cazurile rezolvate în spitalizarea de zi întrunesc toate condiţiile a fi rezolvate în ambulatoriu de specialitate. Bineînţeles la costuri mult mai mici.

Pentru susţinerea celor două linii de acţiune au fost alocate sume considerabil mai mari în anul 2014 faţă de anii anteriori. Astfel, alături de fondurile alocate medicamentelor au fost alocate fonduri suplimentare pentru serviciile medicale în ambulatoriu clinic şi paraclinic şi anume, pentru asistenţă medicală primară s-au alocat fonduri suplimentare în anul 2014 faţă de anul 2013 cu suma de 3.070,09 mii lei (13,21%); pentru asistenţă medicală pentru specialităţi clinice s-au alocat fonduri suplimentare în anul 2014 faţă de anul 2013 cu suma de 783,51 mii lei (8,72%); pentru asistenţă medicală pentru specialităţi paraclinice s-au alocat fonduri suplimentare în anul 2014 faţă de anul 2013 cu suma de 1.705,83 mii lei (68%), iar pentru asistenţă medicală de recuperare s-au alocat fonduri suplimentare în anul 2014 faţă de anul 2013 cu suma de 151,80 mii lei (43,87%).

Acest lucru a condus la o reducere a presiunii pe spitale în sensul că o parte din cazuri ce erau rezolvate în anii anteriori prin spitalizare continuă, în anul 2014 au fost rezolvate prin spitalizare de zi sau chiar în ambulatoriul de specialitate clinic. Adresabilitatea a scăzut generând o reducere a fondurilor alocate acestui segment de asistenţă medicală şi direcţionarea acestora către medicina de ambulatoriu. Fonduri suplimentare au fost alocate şi pentru îngrijiri medicale la domiciliu (mai mult cu 25,14% în anul 2014 faţă de anul 2013) precum şi pentru medicamente utilizate în programele naţionale de sănătate (mai mult cu 7,67% în anul 2014 faţă de anul 2013). (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.