Eveniment

Alin Leş, expert criminolog: „După ce îi explici omului că unul dintre punctele forte ale examinării poligraf este scoaterea din cercul de suspecţi, se simte mai sigur pe el şi pe decizia de a efectua testul”

Alin LesAparatul poligraf sau „detectorul de minciuni” este, la bază, un aparat medical cu valoare ştiinţifică şi aplicat în diferite zone de activitate atât din spaţiul penal, cât şi din cel civil. Scopul folosirii poligrafului este de a indica şi a diagnostica dacă persoana examinată prezintă indici orientativi ai comportamentului sincer sau nesincer (simulat) în legătură cu fapta sau speţa în curs de cercetare sau, altfel spus, dacă spune adevărul sau distorsionează realitatea.

Pentru a afla mai multe despre testul poligraf, despre utilitatea acestuia, precum şi despre domeniile în care este folosit, am stat de vorbă cu drd. Alin Leş, psiholog şi expert criminolog la Cabinetul Individual de Psihologie şi Examinări Poligraf LEŞ ALIN şi, totodată, preşedintele filialei Sibiu a Societăţii Române de Criminologie şi Criminalistică.

 1. Pentru orice produs sau serviciu, aici putând fi încadrat şi testul poligraf, există argumente pentru a atrage atenţia publicului ţintă. Ce anume argumente aduceţi în favoarea serviciului oferit?

În primul rând, argumentul deciziei corecte bazate pe știință. Lumea mă întreabă adesea: „Domnule doctor, cât e de sigur? Că eu știu că mai dă și rateuri”. După ce îi explici omului că unul dintre punctele forte ale examinării poligraf este scoaterea din cercul de suspecți și așezarea lui în loja nevinovaților, se simte mult mai important, mai sigur pe el și pe decizia de a efectua testul. Apoi, argumentul pe care patronii îl îndrăgesc cel mai mult: posibilitatea de a verifica o loialitate a angajatului, o corectitudine financiară și la locul de muncă, o fidelitate a informațiilor: „Ce discut cu tine, aici să rămână. Te rog frumos!” etc. Al treilea argument, și mă rezum la trei, este argumentul bazat pe raportul „cost-beneficiu”: „Ce câștig dacă folosesc poligraful în firma mea? Ce pierd dacă evit să aflu adevărul gol-goluț?” Vă dau două exemple de-ale mele aici pe care le consider relevante. Două cazuri cu care m-am confruntat, doi patroni cu care am avut privilegiul să fac afaceri. Unul de firmă de parchet, lemn, paleți, mobilă, ciment etc., celălalt de automate de cafea. Unul cu o breșă în contabilitate de un miliard de lei vechi, celălalt cu un minus în contabilitate de câteva zeci bune de milioane lei vechi. Pe de-o parte, 13 persoane de examinat, pe de alta, 5 persoane suspecte. În ambele cazuri, am descoperit autorii. În prima speță, 3 din 13, în a doua, 1 din 5. Vă spun: bucurie mai mare nu este decât să-i găsești patronului acul din carul cu fân!

 1. Având în vedere solicitările din ce în ce mai numeroase pentru efectuarea de teste poligraf înainte de angajare, venite din partea firmelor, companiilor şi factorilor de decizie, veniţi în ajutorul acestora cu posibilitatea efectuării de examinări poligraf la cererea angajatorilor sau a persoanelor fizice. Ce anume presupune testul poligraf înainte de angajare? În ce domenii este cel mai indicat?

Presupune o discuție în prealabil cu angajatorul despre ce anume dorește. Odată identificate cerințele, aflăm dacă angajații doresc examinarea. Li se aduce la cunoștință că examinarea este benevolă. Pentru momentul examinării, psihologul examinator le aduce la cunoștință că trebuie să afișeze o conduită de colaborare, să nu fi consumat alcool, să se fi odihnit 6-8 ore pe noapte, femeile să nu fie în perioada de menstruație, să aibă cartea de identitate sau buletinul la ei, să aibă peste 18 ani, femeile să nu fie însărcinate, să nu sufere sau să nu fie luați în evidență cu boli psihice curente și să fie într-o stare psiho-medicală bună. În Laboratorul în care se efectuează examinarea, persoana va semna o declarație de consimțământ cum că nu este obligat să efectueze examinarea și că totul este confidențial, iar dacă dorește să refuze examinarea, se va încheia un proces verbal cu motivul refuzului. Cât despre domeniile indicate și asupra cărora realitatea certifică testul poligraf, putem detalia: transporturi, pază și protecție, transport bunuri și valori, angajare, asigurări auto, construcții, finanțe-bănci, curierat rapid, contabilitate/gestiune, fidelitate parteneri conjugali, fidelitate parteneri business și oriunde părțile sau terții îl cer.

 1. De cele mai multe ori, societăţile de asigurare plătesc despăgubirile şi abia apoi fac demersuri pentru a dovedi reaua credinţă a celor despăgubiţi, fapt ce implică procese civile de durată, precum şi expertize şi contraexpertize tehnice. Toate aceste demersuri ce se dovedesc a fi anevoioase şi costisitoare pot fi evitate cu ajutorul detectorului de minciuni, modalitate investigativă atât pentru persoanele asigurate, cât şi pentru angajaţii societăţilor de asigurare în cazul în care asupra acestora planează susiciuni de înţelegere cu asiguratul.

Concret, cum funcţionează testul poligraf în domeniul asigurărilor?

Asiguratorul vine cu dosarul la psihologul examinator și îi explică situația. Rezultă că reprezentanții societății de asigurări respective au dubii suficient de întemeiate despre cum au declarat autorii și martorii lor că s-ar fi produs accidentul. Nu vor să despăgubească nimic până când nu se face lumină. Au existat cazuri în care asiguratorul avusese dreptate și s-a lăsat mai departe cu urmărire penală, fals în declarații și decizia de a nu despăgubi. Au existat cazuri în care, când s-a auzit de testul poligraf, martorii au susținut „sus și tare” că-l vor face, dar în ziua examinării erau „bolnavi”. Cum au existat și cazuri în care suspiciunile asiguratorului au fost spulberate de rezultatul testului poligraf, corectitudinea celor declarate de autori și martori fiind întocmai. Sunt autori de accidente care îndrăznesc să propună o sumă/sume de bani (în funcție de valoarea mașinii) psihologului examinator. Le-am spus de fiecare dată că nu au nimerit unde trebuie. Mai mult, că-i iert de o plângere penală, însă asiguratorul va lua, în scris, act de intenția lor.

 1. Despre mită şi blat se discută frecvent în zilele noastre. Ce efect credeţi că va avea pe termen scurt, mediu şi lung folosirea testului poligraf în sport şi mediul de afaceri şi, de ce nu, în mediul politic?

Testul poligraf este folosit în sport. Îmi aduc aminte de suspiciunea unui blat pentru un meci de fotbal care implica o echipă din județul Sibiu. Într-adevăr, arbitru era problema. Fusese „ademenit” (mituit) de ambele părți. În mediul de afaceri testul poligraf este folosit foarte mult. Preponderent, aș putea spune. De la transport marfă, curierat rapid, construcții până la domeniul asigurărilor auto, a micilor afaceri de oraș, cum ar fi domeniul panificației, magazinelor auto, automatelor de cafea, gestiune și vânzare în magazine etc. În mediul politic, testul poligraf este un deziderat îndepărtat. Mi-aduc aminte când s-a încercat introducerea lui în urmă cu câțiva ani, pentru cei care candidau pentru funcții în Agenția Națională de Integritate, ce tam-tam a fost! Se punea problema definirii conceptului de „integritate”! Se lansau ipoteze că prin apelul la testul poligraf (văzut ca bau-bau mai degrabă decât să ne ajute să identificăm vulnerabilitățile din fiecare persoană din sistem) s-ar leza drepturile omului… Oricum, am rămas uluit de câte argumente s-au adus contra utilizării lui. Însă nu departe este cazul miniștrilor la învestirea lor în Guvernul României, acum 2-3 luni! Site-ul „România Curată” a sugerat să declare, pe propria răspundere, că sunt „integri”. Mai exact, că nu au fost implicați în comiterea faptelor de corupție, că nu au fost trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunilor de corupție, că nu se află în conflict de interese, că nu au fost/sunt implicați în obținerea de foloase patrimoniale nejustificate, că nu sunt implicați în „comportamente de încălcare a moralei publice în exercitarea unor funcții publice” șamd. Însă cred că n-au avut niciun efect pentru că termenul „corupt” este profund viciat în mentalul colectiv românesc, pe de-o parte. Pe de altă parte, curajul nebun de-a declara opusul a ceea ce tu știi sigur că nu este! Cam în aceste puncte suntem pentru că, la nicio lună de la învestire, se dovedea că ministrul X din Ministerul X1 și-a plagiat lucrarea de doctorat.

 1. Folosirea testului poligraf în evaluarea periodică a angajaţilor poate fi privită cu interes de către angajatori. Ne puteţi da câteva argumente care să determine un angajator să apeleze la tehnica oferită de cabinetul dumneavoastră?

Sigur că da! (1) Într-o firmă distribuitoare de aparate de cafea au dispărut acum 8 luni 15 milioane lei vechi. Că am început cu lei vechi, o ținem așa. Peste două luni, încă 10 milioane lei vechi, dacă nu mă înșel. Și la 6 luni de la prima dispariție, dispare un sac de bani în timp ce este dus la bancă de angajatul căruia îi venise rândul. În fine, autorul este identificat din mai multe probe, inclusiv testul poligraf. Însă sugestia mea pentru angajator a fost: evaluați periodic și veți diminua, că nimeni nu-ți poate garanta!, posibilitatea ca astfel de evenimente să se mai repete! Evaluarea periodică se poate realiza la 6 luni, 9, 12 sau când consideră angajatorul. Trebuie avut în vedere și specificul activității desfășurate. (2) În rafinării și benzinării sau stații de alimentare cu carburant. Este cunoscut faptul că scurgerile de combustibil se realizează cel puțin într-o echipă de doi. Câștigul este împărțit de angajați sub diverse forme. Factorul de decizie ia cunoștință de ceea ce se întâmplă și dorește să diminueze pierderile, fapt pentru care apelează constant, adică periodic, la testul poligraf. Cu alte cuvinte, pierderile se vor controlate. Nu mai departe de azi avem știrea cu furturile de motorină de la Distrigaz Mureș, dacă nu mă înșel. Au plecat băieții frumos-mersi cu butoaiele… (3) Cazul băncilor este un altul. Sau al unor restaurante. Sau al agenților de vânzări. În primul caz, pentru a depista unele vulnerabilități care se pot declanșa pe parcursul activității zilnice. În cazul restaurantelor, pentru diminuarea consumabilelor asupra cărora patronul nu poate avea constant un control. Iar în cazul agenților de vânzări, pentru că exista așa-zisa practică a „rostogolirii” banilor. Mai exact, tu ca agent trebuie să depui banii în bancă până la ora închiderii. Anunți șeful sau șefii că n-ai reușit, că încă ești pe teren. Peste noapte joci la păcănele sau jocuri de noroc din banii firmei, iar dimineața îi pui la loc cu împrumut. S-a creat deja un prejudiciu financiar, moral și de vulnerabilitate în sistem? S-a creat! Mai fascinant, și dificil, este când descoperi o „roată” a angajaților care au un cod al lor de a face cu rândul această schemă.

 1. Pentru că sunt deja la ordinea zilei, sunt mai dificile testele poligraf în cazuri de pedofilie şi viol? De ce?

Trebuie să separăm puțin discuția aici. Sunt mai dificile pentru cazurile penale atunci când probatoriul este insuficient. Și sunt mai lesne de aplicat, oarecum, în cazurile tentativelor de viol sau a celor de abuz sexual sau hărțuire sexuală. Au existat și cazuri când angajatele au cerut să dovedească faptul că au fost victime ale cuvintelor obscene, propunerilor cu iz sexual ale patronilor. Și s-a dovedit. Ca să răspund strict la întrebare, sunt mai dificile pentru că implică o sumă de emoții negative care pot interfera și te pot pune pe gânduri ca psiholog examinator. Rușinea, umilința, teama, dorința de adevăr sunt expresii ale unor emoții puternice. Gândurile și raționalizarea evenimentului din partea victimei iarăși sunt elemente care pot compensa, sau nu, psihodiagnosticul poligraf. Suspectul de viol sau al tentativei de viol, care se dovedește a fi sincer, trăiește emoții și expresii comportamentale precum iritarea, nervozitatea, ura, răzbunarea, nemulțumirea, frustrarea, furia, stigma socială, dorința de a evada cât mai rapid din spațiul testării, dar și narcisismul, îngâmfarea, aroganța, disprețul. Nivelul coeficienților de inteligență și emoțională au rolul lor în a facilita sau îngreuna decizia psihodiagnosticului final. Îmi aduc aminte de ultimul caz de pedofilie în care am testat. Învățătorul clasei era acuzat de o fetiță pentru c-ar fi îndrăznit s-o pipăie în zonele intime în timp ce o aducea acasă cu mașina de la un festival de muzică și jocuri populare. Cu acordul părinților, am testat fata aproape de vârsta majoratului. A ieșit sinceră, ceea ce a ajutat, și simplificat cred eu, drumul și pledoaria doamnei avocat.

 1. Cum înclină balanţa rezultatul testului poligraf în cazurile de pedofilie şi viol?

Trebuie să avem grijă la ce numim viol, cum îl interpretează fiecare, de la avocatul apărării până la procuror, judecător, asistent social, partea vătămată, cel acuzat, rudele celor din urmă. Nu departe avem cazul de la Vaslui. Balanța testului poligraf trebuie să spargă mai întâi miturile din mințile celor acuzați de viol sau pedofilie, respectiv ale victimelor. Dacă am face un studiu în acest sens, „Ce reprezintă violul pentru tine?”, cred c-am avea niște surprize fantasmatice în răspunsuri. Imaginarul sexual, din păcate, a coborât prea mult în pantalonii membrilor societății. Caracterul pervers regăsit într-un act sexual, indiferent de conotația subiectivă a perversității, nu mai este asumat doar la nivel intim. Ceea ce înseamnă că s-a produs generarea unei lipse la nivel sufletesc. Odată sparte aceste rezistențe și clarificate granițele actului de viol și ale tentativei, reacțiile psihofiziologice ale persoanei pe scaunul poligraf bubuie. Sau cum se spune în mediul nostru, vor fi „cât Casa Poporului”. Ce am observat eu este faptul că cei suspicionați sau acuzați de acte cu conotație sexuală reacționează puternic, fapt vizibil pe diagramele testului poligraf.

 1. Infracţiunile de incest rămân o provocare aproape întotdeauna pentru specialişti. Concret, ce anume prezintă interes în cazul unui incest, comparativ cu un caz de viol?

Dacă vă uitați la statisticile Administrației Naționale a Penitenciarelor, veți observa că pe ultimii trei ani, adică 2012-2014, procentajul persoanelor care apelează la satisfacerea impulsurilor sexuale pe căi neaprobate legal și pedepsite de Codurile Penale este sensibil egal. Undeva la 2400 de persoane condamnate la regim privativ de libertate. Ceea ce înseamnă că, la o populație de aproximativ 18 milioane de locuitori, aproape 1,5%  comportă disfuncționalități ce țin fie de fiziologie, fie de fantasmare, fie mixte. Ambele situații prezintă interes crescut! Însă în cazul unui incest, consider că interesul cel mai mare pentru mine, ca specialist în psihologie și criminologie, și particularitatea definitorie este modalitatea prin care fantasmele de dominare/sadism, control și sex se împletesc cu trăsăturile de personalitate, caracter și temperament ale făptuitorului. De ce mi-aș molesta propriul copil? De ce atâta iubire convertită în ură? De ce eu, ca abuzator, în postura de față? Ce are el în plus, sau în minus, față de ceilalți? Care sunt fricile lui legate de copilărie? Ce a pierdut când a fost copil, adolescent sau adult tânăr? Putem vorbi de psihopatologie sau de o normalitate deviantă? Răspunsul este atât de individualizant încât nu poate fi la general. Dar dacă ar și colabora cu mine pe toate aceste paliere, cred c-aș afla, într-o măsură destul de mare, ce l-a împins să-și abuzeze fata sau băiatul. Știu doar că, pentru o parte din molestatori, abuzul nu este abuz și nici nu și-l definesc întocmai. Reprezintă o prea mare iubire, păsare și grijă față de propriul copil. Atunci trebuie să privim la raportul „discernământ – boală psihică – tulburare mentală”. Atât în incest, cât și în viol, motivațiile (nu motivele) interne ale făptuitorului sunt atât de profunde încât legea aproape că nu ne dă posibilitatea de-a afla ierarhia acestora.

 1. Ne puteţi spune în ce măsură poate conduce la economisirea timpului şi a resurselor financiare utilizarea testului poligraf?

Dacă terapia și dezvoltarea personală de factură psihodinamică (psihanalitică) este folosită de persoane care pot confirma că, ulterior, și-au putut manageria mai bine timpul și viața, apelarea la testul poligraf de către persoanele fizice și juridice comportă, dacă putem pune un semn de egalitate, aceleași beneficii. Despre persoanele juridice am vorbit. Scutesc timp și resurse financiare în măsura în care au simțit pe propria „piele” cum s-a făcut lumină în firmă sau instituție. Persoanele fizice scutesc timp și bani în special în cazurile care implică (a) furturi din locuințe, (b) furturi din magazinele unde proprietarii/patronii au angajate rude, (c) fidelitatea partenerilor de cuplu. Laboratorul Poligraf pe care-l conduc are solicitări pentru astfel de cazuri, astfel că examinăm la poligraf soțul, soția, vărul, nepotul, fiul, fiica etc.

 1. Am văzut pe posturile de televiziune, în ultima perioadă, numeroase supuneri la teste poligraf pentru diverse situaţii, de la cazuri de adulter şi până la furturi din locuinţe, până la acuzaţii de viol. Ne puteţi spune ce diferenţe sunt, din punctul de vedere al specialistului, de la un caz la altul?

Cazurile de adulter sunt cele mai „periculoase” pentru că ele implică un posibil divorț, un posibil litigiu, o posibilă custodie a copilului sau copiilor, o posibilă decizie judecătorească în privința stabilirii domiciliului copilului șamd. Cu alte cuvinte, teoretic, implicațiile emoționale sunt mult mai incisive, mai pregnante. Investigarea furturilor din locuințe este mai îngreunată de alte posibile furturi pe care respectivul sau respectiva le-ar mai fi făcut. Reactivitatea unui suspect de furt este mai „ambițioasă” în diagramele poligraf și aici trebuie să avem mare grijă să eliminăm falșii pozitivi, adică cei care oferă o reactivitate de nesinceri, dar nu au comis furtul în fapt. Cazurile acuzațiilor de viol sau tentativă de viol, cum am mai spus, impun o gamă mai largă de trăiri și emoții care pot influența, sub o formă sau alta, acuratețea psihodiagnosticului poligraf. Însă, în permanență, situația trebuie luată în întreg contextul și conjunctura ei, niciodată de una singură, per se.

One Comment

 1. Pingback: „DOMNU’ DOCTOR, DA’ CAT COSTA POLIGRAFU’ ALA?”. DESPRE EDUCATIA PRETURILOR | Criminology & Criminological Psychology©Alin LES

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.