Carmen Dumitrescu
Şedinţele Consiliului local sunt, cel puţin din punctul de vedere al celor atenţi la modul de utilizare a limbii române, o sursă nesecată de erori şi dezacorduri gramaticale. Problema e destul de veche şi nu se aplică exclusiv consilierilor din acest mandat, nici consilierii trecutului nefiind străini de poveste. De aceea, mulţi dintre ei, pentru a nu se confrunta cu situaţia în care erorile gramaticale le-ar fi taxate de mass-media, au luat decizia să tacă şi să ridice doar mâna în timpul şedinţelor. Şi realmente, mulţi dintre ei nu greşesc procedând astfel. Dar sunt consilieri care nu au nici simţul ridicolului, nici dorinţa de a deschide, în timpul liber, un manual de gramatică, aşa că situaţiile în care auzim construcţii gramaticale rizibile sunt destul de frecvente. Şi, în acest sens, există câţiva consilieri care demonstrează, cât de des pot ,că o simplă intervenţie în plenul şedinţei are sensul unei insulte la adresa limbii române. Şi proiectele de hotărâre dezbătute sunt adeseori pline de greşeli gramaticale, în acest sens, primarul Victor Drăguşin apostrofând, în mai multe rânduri, pe cei care se ocupă de redactarea lor.
Dar cea mai dură acuzaţie pe această temă vine din partea consilierului local PDL, Alexandru Neacşu, cadru didactic ca formaţie profesională, acesta declarând în cadrul unei conferinţe de presă faptul că erorile în utilizarea limbii române de către o parte a colegilor lui îi zgârie urechile: “Nu am pretenţia că aş fi vreun as în reguli gramaticale, dar ca profesor, fără să vreau, sesizez adeseori dezacordurile unora dintre colegii consilieri. Şi acest lucru chiar nu este normal, pentru că ar trebui să ne respectăm poziţia şi pe cetăţenii Alexandriei, dând dovadă cel puţin de imaginea unor oameni care au pretenţii de la ei, în privinţa modului în care se exprimă.” Mai mult, Neacşu a amintit şi de unele comportamente deplasate ale consilierilor, precum unele ieşiri nervoase, nejustificate în contextul unor şedinţe ale forului decizional local. De aceea, consilierul PDL a ţinut să îşi exprime deschis dezamăgirea faţă de modul în care se manifestă marea parte a colegilor săi, declarând că e necesar ca aceştia să-şi reevalueze felul în care se comportă, cel puţin pe timpul celor câteva ore pe care le petrec lunar în sala de şedinţe a Consiliului local, în prezenţa mass-media şi a cetăţenilor Alexandriei.
D-le Neacsu,sunt deacord cu dvs. partial.Exista o vorba mai veche care spune ca nu conteaza cum scrii ci, ceea ce scrii!La fel si cu exprimarea.Probabil ca la cei care faceti referire trebuie sa vedeti ce electorat au in spate!Unii sunt trimisi acolo de oameni care cred in ei si nu s-au gandid nici un moment ca ei fac dezacorduri gramaticale.Altii au ajuns din interes de partid fara nici o legatura cu electoratul si exemplele pot continua.Dvs.nu de acest amanunt trebuie sa va ocupati (asa ceva vedem si in parlament si la ministri),obligatia dvs. a celor din opozitie este (chiar daca nu aveti succes)sa-i trageti permanent de maneca pe cei de la putere dar cu argumente serioase atunci cand ei sar „calul”,pentruca puterea ii orbeste si sunt tentati sa deraeze de pe sine!