Social

Alexandria, unul dintre cele mai sigure municipii din ţară, potrivit şefului Poliţiei Alexandria

alexandriaPentru prima dată în ultimii 4 ani a fost înregistrată o scădere a infracţionalităţii

Comisarul şef al Poliţiei municipiului Alexandria, Iulian Ciorobescu, a prezentat în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului local, desfăşurată săptămâna trecută, un Raport de activitate pe anul 2012. Potrivit acestuia, pentru prima dată în ultimii patru ani, infracţionalitatea este în scădere în Alexandria, în opinia şefului poliţiei, reşedinţa Teleormanului fiind un oraş foarte sigur în comparaţie cu celelalte oraşe din ţară.

Potrivit Raportului prezentat, numărul total al infracţiunilor înregistrate în anul 2012 în Alexandria este de 1719, cu 3% mai mic decât în anul precedent. Iulian Ciorobescu a precizat că s-a înregistrat o scădere a infracţiunilor contra patrimoniului şi a tâlhăriilor. A scăzut numărul furturilor din locuiţe, însă, din păcate, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre furturile din societăţile comerciale, în special a furturilor comise din supermarketurile din oraş, marea problemă reprezentând-o sustragerea de alimente de pe rafturi, aşa zise de subzistenţă. O altă problemă întâmpinată în anul 2012 de poliţiştii alexăndreni a fost aceea a furturilor de componente exterioare ale autovehiculelor, mulţi cetăţeni ai municipiului reşedinţă de judeţ fiind prejudiciaţi de bateriile autoturismelor, infracţiune comisă mai ales în luna noiembrie a anului trecut.

Raportul mai arată că şi infracţiunile stradale au fost mai puţine faţă de 2011, ceea ce reprezintă un grad de siguranţă mai mare în zona publică, stradală. Acestea au fost comise în special pe timpul nopţii. Astfel, din 229 infracţiuni stradale, 166 au fost săvârşite pe timpul nopţii, restul pe timpul zilei. Chiar şi numărul infracţiunilor contra persoanei (loviri, vătămări corporale, ameninţări, şantaje, viol) a scăzut în 2012 comparativ cu 2011 cu 13 la sută.

Comisarul-şef a spus că o prioritate pentru anul în curs o reprezintă siguranţa în şcoli, fiind tot mai multe semnale legate de absenteismul şcolar şi de faptul că în incinta unităţilor şcolare intră şi persoane străine, pe lângă elevi. Acesta a solicitat primăriei să realizeze legătura dintre sistemele de supraveghere ale şcolilor şi sistemul de supraveghere video al municipiului, care în cele câteva luni de funcţionare şi-a dovedit eficienţa, chiar dacă potrivit primarului Victor Drăguşin, nu a fost exploatat la întreaga capacitate.

Una peste alta, Alexandria poate fi catalogat ca un oraş sigur pentru cetăţeni, este concluzia la care s-a ajuns, însă această siguranţă trebuie păstrată şi chiar sporită pe viitor.

 

Există totuşi o problemă recunoscută de autorităţi

Primarul Victor Drăguşin a atras atenţia că la acest moment în ceea ce priveşte siguranţa alexăndrenilor cea mai mare problemă o reprezintă aşa-zisele clanuri care terorizează cetăţenii în câteva zone şi a cerut sprijinul Poliţiei municipale pentru anihilarea acestora.

“Avem o problemă. Avem un raport total negativ făcut de IPJ Teleorman asupra a două zone din oraş, unde acţionează două clanuri. Unul dintre ele, în mod special, chiar face ce vrea pe aici, sigur şi cu susţinerea unor personalităţi, şi aici mă refer la oameni cu funcţii în oraş. Va trebui în 2013 să rezolvăm acest subiect, a clanului care bruschează oamenii, le fură din buzunare, victime căzând în special copiii, elevii. Cu toate acestea, nu reuşim să-i punem la punct. E ruşinos ca într-un oraş care are 1900 ha intravilan, opt oameni certaţi cu legea să-şi facă de cap”. (M.D.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.