Social

Alexandria, singura primărie de oraș care a refuzat să participe la campania “Teleorman, județ curat” / O posibilă explicație – orgolii politice

Săptămâna aceasta, conform calendarului anunțat, se derulează campania “Teleorman, județ curat”, acțiune de ecologizare organizată, în acest an, la inițiativa prefectului Haralambie Epure, astfel că, de luni până joi, inclusiv, au loc activități de curățenie în localitățile județului, organizate pe zone grupate în jurul orașelor și municipiilor. Prefectul județului Teleorman a solicitat, în timp util, primăriilor să-și comunice intenția de participare la campanie și, conform acestuia, majoritatea unităților administrativ-teritoriale au răspuns afirmativ.

“Mă bucură faptul că multe primării teleormănene și-au arătat interesul pentru a participa la această campanie, respectiv 85 din totalul de 97. Acest lucru înseamnă că primarii au înțeles că aici nu e vorba de o acțiune politică, de o culoare politică sau alta. Ceea ce vrem să facem, prin genul acesta de acțiuni, este să arătăm că putem avea un județ curat, cu localități frumoase, cu aer respirabil. Îmi doresc, poate cu timpul, să mobilizăm cât mai mulți cetățeni și să îi determinăm să vadă grija pentru natură, pentru mediu, ca pe o responsabilitate individuală și să facă din asta o preocupare constantă.

Cu atât mai mult, nu am înțeles atitudinea Primăriei municipiului Alexandria. Refuzul de la participa la această activititate, organizată de Prefectura Teleorman, și nu de un partid sau altul, este de neînțeles. Cel mai mare oraș din județ, capitala județului, este și singura localitate urbană care nu a vrut să participe la campania de ecologizare. Însă, pentru că nu vrem să “pedepsim” cetățenii orașului pentru că primarul sau cineva din conducerea primăriei are orgolii pe care nu le poate depăși, am derulat noi campania de curățenie la nivelul municipiului. Așa că, împreună cu mulți voluntari, am făcut curățenie în zonă”, a spus prefectul Haralambie Epure.

E adevărat că prima ediție a acestei acțiuni a avut loc anul trecut, fiind ideea senatorului de Teleorman, Eugen Pîrvulescu, dar să fie ăsta un argument suficient pentru ca Primăria Alexandria să refuze să participe? În acest an, campania de ecologizare a fost inițiată și este organizată de Instituția Prefectului Județului Teleorman.
Municipalitatea alexăndreană a mai organizat și ea, ce-i drept, unul sau două astfel de demersuri, în urmă cu câteva săptămâni, însă, din câte se pare, aceste acțiuni s-au lăsat cu supărare din partea primăriei pe cetățeni. Supărare îndreptățită poate, având în vedere că unii nu prea au legătură cu comportamentul civilizat, dar chiar să se ajungă la declarații de război?!

Reprezentanții primăriei, ba chiar și primarul, supărați că oamenii nu păstrează curățenia, anunță că se „luptă” (!?) cu astfel de cetățeni… supraveghindu-i video. “Continuăm lupta cu cetățenii care nu înțeleg că domeniul public NU ESTE COȘUL LOR DE GUNOI! Am instalat sistem de supraveghere video și la intersecția str. Meșteșugari cu str. Libertății, o zonă unde frecvent erau aruncate deșeuri pe domeniul public și continuăm prin Poliția Locală monitorizarea zonelor adiacente municipiului , identificarea persoanelor care aruncă gunoiul și sancționarea acestora”, scrie pe pagina de Facebook a primăriei.

Așteptăm cu interes rezultatele concrete ale acestei lupte cu cetățenii: câte sancțiuni au fost aplicate și, mai ales, câte dintre aceste amenzi au fost și încasate.
Și atunci, dacă deșeuri oricum se adună, de ce refuză municipalitatea să participe la încă o astfel de acțiune, care poate e chiar de mai mare amploare și cu rezultate ceva mai palpabile?
O explicație, poate singura plauzibilă, ar fi aceea că unii dintre factorii decidenți din Primăria Alexandria sunt cam ranchiunoși și cam amestecă politicul în acțiunile de curățenie.

În plină acțiune de ecologizare, un tractor al Primăriei Alexandria a răsturnat gunoaie chiar pe locul curățat de voluntari

Culmea sfidării a apărut însă chiar în mijlocul acțiunii de ecologizare pe care cei aproximativ 90 de participanți o desfășurau: un tractor al Primăriei municipiului Alexandria, încărcat cu gunoaie, și-a făcut apariția și, în total dispreț față de munca depusă de cei de acolo, a răsturnat remorca chiar pe locul curățat. Poate că, înainte de a se lua la luptă cu cetățenii, municipalitatea ar trebui să aibă în atenție acțiunile celor din propria ogradă. Sau orgoliile rănite și invidia să fie atât de greu de îndurat, încât s-a recurs cu bună știință la astfel de gesturi incalificabile?

Oricum, având în vedere că majoritatea primăriilor din județ, indiferent de culoarea politică a primarului, indiferent de mărimea unității administrativ-teritoriale, că e comună sau oraș (minus Alexandria), au răspuns afirmativ acțiunii demarate de Instituția Prefectului, prefectul de Teleorman, Haralambie Epure, a declarat că în fiecare zi a campaniei se va deplasa în zonele unde aceasta se derulează pentru a se asigura că lucrurile decurg bine.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.