Municipiul Alexandria ocupă locul 34 pe țară în cadrul primului clasament care arată cum stau reședințele de județ la capitolul gestionarea deșeurilor. În urma monitorizării și evaluării, Alexandria a obținut un punctaj de doar 17 puncte din 100, ceea ce reflectă probleme în ceea ce privește gestionarea deșeurilor la nivelul municipiului. Pe primele poziții în clasament, se regăsesc Sibiu cu 71 de puncte, Oradea cu 70 de puncte, Sfântu Gheorghe, Iași și Miercurea Ciuc la egalitate cu 63.5 puncte din 100.
Reședințele de județ din România au fost monitorizate și evaluate pentru prima dată la capitolul gestionarea deșeurilor, în cadrul Raportului național de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România. Raportul a fost lansat în prezența Ministrului Mediului, Tanczos Barna.
Studiul cuprinde și o serie de recomandări pentru fiecare municipalitate în parte, iar recomandările făcute pentru municipiul Alexandria sunt următoarele: organizarea colectării și asigurarea infrastructurii pentru sortarea la sursă a deșeurilor, pe 5 tipuri de deșeuri: hârtie/carton, plastic/metal, sticlă, biodeșeuri, și menajer; implementarea instrumentului economic “plătește pentru cât arunci” la nivelul municipiului; organizarea colectării biodeșeurilor la nivelul întregului municipiu; realizarea unei pagini web dedicate, prin care cetățenii să fie informați asupra: modalității de selectare a deșeurilor în gospodării, calendarul de ridicare al deșeurilor, pe tipuri și categorii; modalitatea de gestionare a deșeurilor; rezultatele colectării separate a deșeurilor, pe categorii, și a valorificării acestora; construirea de centre de colectare – centre de minerit urban – dedicate pentru DEEE-uri, deșeuri voluminoase, deșeuri construcții, unde populația să poată debarasa gratuit aceste tipuri de deșeuri și în afara campaniilor de colectare, astfel încât acestea să poată fi reparate sau reintroduse în sistem prin accesul către cetățeni la prețuri modice.
Principalele concluzii ale studiului arată că toate reședințele de județ au dificultăți în gestionarea deșeurilor, iar mai bine de jumătate dintre aceste municipalități tratează gestionarea deșeurilor superficial, inclusiv prin nerespectarea legislației minime. Nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim de 100 de puncte acordat conform metodologiei, ci maximul cumulat a fost de peste 70 de puncte, obținut de Sibiu și Oradea.
În cadrul evenimentului de lansare a a fost prezent și Ministrul Mediului, Tanczos Barna, iar acesta a declarat că: “Raportul trage un semnal de alarmă și surprinde adevărul despre problema gestionării deșeurilor: Nu există suficientă implicare nici măcar la nivelul municipalităților. Există o prăpastie între primele și ultimele poziții. Distanța uriașă între cei care se implică și cei cărora nu le pasă spune totul despre atitudinea autorităților din zonele respective. Prin PNRR, România dispune de sume consistente pentru a crește capacitățile din domeniul reciclării printr-un program de creștere a investițiilor, astfel încât să susținem întreg lanț, de la colectare, selectare, până la reciclarea”.
Studiul a fost realizat în perioada septembrie 2021 – mai 2022 și a vizat 47 de UAT-uri (41 de municipii reședință de județ și 6 primării de sector din București).