Eveniment

Alexandria, pe harta culturală a României – Ediţia a IX-a a Festivalului de Teatru Ideo Ideis demarează pe 18 august

Monica DUMITRESCU

În mai puţin de trei săptămâni, va avea loc deschiderea unuia dintre cele mai aşteptate evenimente culturale în Alexandria organizat de Asociaţia TETA. Ediţia a noua a Festivalului Naţional de Tetru Tânăr Ideo Ideis se va desfăşura în perioada 18-26 august.

Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis este, probabil, unul dintre cele mai impresionante evenimente culturale din ultimii ani. Iar asta nu doar pentru că proiectul a fost gândit de câţiva liceeni pasionaţi de teatru, ci şi pentru că aceşti tineri au reuşit să aducă în Teleorman, o adevărată efervescenţă culturală, o energie şi o magie a teatrului tânăr, care a transformat, an de an, un oraş relativ mic ca Alexandria, într-un adevărat centru cultural, în care “lumea bună” a teatrului se reuneşte, pentru a aplauda la scenă deschisă tinerii care performează cu pasiune.

Consiliul Judeţean Teleorman este şi anul acesta printre partenerii care au făcut posibil ca această manifestare culturală unică să se dezvolte şi să se definească în spaţiul românesc ca un eveniment de succes, apreciat unanim de artişti de valoare ai scenei româneşti şi de publicul spectator.

Începând cu această ediţie, Ideo Ideis renunţă la secţiunea Competiţie, fiind un festival construit pe ideea de echipă şi pe principiul dezvoltării personale în relaţie cu ceilalţi. În urma preselecţiei, în această secţiune, numită acum Spectacole de teatru tânăr, intră an de an 9 trupe de teatru de liceeni din România şi o a 10-a trupă locală, câştigătoarea festivalului pauza_de_teatru.

Marcel Iureş, preşedintele de onoare al Ideo Ideis, va urca şi anul acesta pe scena Casei de Cultură din Alexandria, împreună cu George Mihăiţă, cu spectacolul “Păi… despre ce vorbim noi aici, Domnule?”, de Cătălin Ştefănescu, după romanul “Moromeţii” al lui Marin Preda, în regia lui Alexandru Dabija.

La fel ca în fiecare an, Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria include opt secţiuni: Atelierele de Teatru Tânăr, Atelierele de Măiestrie, Spectacolele de Teatru Tânăr, Spectacolele de teatru profesionist, Cinemateca Târzie, Seara Povestitorilor, Masterclass-urile Ideo Ideis.

De asemenea, vor avea loc evenimente dedicate comunităţii din Alexandria: spectacolele de stradă, proiecţii gratuite de film, ateliere de dezvoltare personală pentru copii şi părinţi şi reprezentaţiile din cadrul terasei Conciato, spaţiul inaugurat anul trecut, ca scenă de debut pentru studenţi sau tineri absolvenţi ai facultăţilor de teatru din România.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.