Măsuri fără precedent pentru hackerii alexăndreni
16 cetățeni români, majoritatea din Alexandria, extrădați
Prejudicu de peste 34 milioane de dolari
Posibile pedepse de peste 20 de ani de pușcărie
Amenzi de milioane de dolari
Potrivit documentelor judecătorești dezvăluite joi de Departamenmtul American de Justiție, 20 de persoane, inclusiv 16 cetățeni români, cei mai mulți din Alexandria au fost acuzați de apartenența lor într-un grup internațional de crimă organizată care a fraudat victimele americane prin fraudă de licitație online, acestia fiind extradați în America.
În fapt s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2016, mai multe persoane din Alexandria, București, Cluj și Craiova au fost implicate în săvârşirea de infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică și spălare de bani, care au avut ca țintă cetățeni americani, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 34 milioane de dolari.
În cadrul conferinței de presă care a detaliat cazul au participat, Asistentul general al procurorului Brian A. Benczkowski din Divizia Penală a Departamentului Justiției, avocatul american Robert M. Duncan, Jr. din Districtul de Est din Kentucky, directorul Randolph D. Alles de la Serviciul Secret al SUA (USSS), comisarul Richard W. Sanders Poliția de stat din Kentucky, șeful poliției Lawrence Weathers din departamentul de poliție din Lexington, Don Fort șeful de investigație penală IRS și inspectorul responsabil Tommy Coke de la serviciul de inspecție poștală din SUA, divizia Pittsburgh.
Asistentul procurorului general Brian A. Benczkowski a declarat: „Inculpații au orchestrat o schemă extrem de organizată și sofisticată pentru a fura bani de la victimele cetățeni americani și apoi au spalat banii folosind cryptomonede. După cum demonstrează acuzațiile și arestările anunțate astăzi, Divizia Penală și partenerii noștri de aplicare a legii vor urmări cu fermitate infractorii cibernetici care înșeală publicul american, indiferent unde pot locui acești criminali”.
„Această urmărire provine dintr-o investigație de mai mulți ani inițiată în Kentucky, condusă de Serviciul Secret al SUA, în cooperare cu mai mulți parteneri locali, de stat, federali și internaționali”, a declarat avocatul american Duncan. „Cooperarea de acest fel este esențială pentru a fi eficientă în a distruge criminalitatea organizată, care costă victimele din Statele Unite milioane de dolari și a devenit un mijloc din ce în ce mai răspândit pentru ca criminalii să pătrundă în public. Apreciez munca excepțională făcută de partenerii noștri în domeniul aplicării legii și suntem mândri că ne alăturăm acestui efort de cooperare pentru combaterea fraudelor cibernetice „.
„Anunțul de astăzi demonstrează succesul eforturilor colaborative ale rețelei noastre mondiale de parteneri de aplicare a legii. Trimite un mesaj puternic și demonstrează capacitățile transnaționale de investigare ale Serviciului Secret „, a declarat directorul serviciului secret Randolph „Tex” Alles. „Aceasta este o victorie comună pentru aplicarea legii în întreaga lume. Aș dori să mulțumesc structurilor care aplica legea din întreaga lume care ne-au ajutat să investigăm acest caz, fiecare jucând un rol vital în succesul său „.
Pe 5 iulie 2018, un Juriu Federal de la Lexington, Kentucky a aprobat un rechizitoriu cu 24 de acuzații pentru 15 cetățeni străini cu conspirație RICO, conspirație de fraudă, conspiratie de spălare a banilor și furt de identitate agravată. Cei incluși sunt Andrei-Cătălin Stoica, în vârstă de 28 de ani, din Alexandria, România; Victor-Aurel Grama, 29 de ani, din Giurgiu – România; Liviu-Sorin Nedelcu, în vârstă de 33 de ani, din Zimnicea – România; Ionuț Ciobanu, 28 de ani, din Alexandria – România; Marius-Dorin Cernat, în vârstă de 35 de ani, din Alexandria – România; Alexandru Ion, în vârstă de 30 de ani, din Alexandria – România; Ștefan-Alexandru Păiuși, în vârstă de 33 de ani, din Bucuresti, casatorit in Alexandria – România; Eugen-Alin Badea, 34 de ani, din Alexandria – România; Cristișor Olteanu, 31 de ani, din Alexandria – România; Adrian Mitan, 34 de ani din Galati – România; Bogdan-Ștefan Popescu, în vârstă de 29 de ani, din Alexandria – România; Florin Arvat, 24 de ani din Bucuresti România; Alin-Ionuț Dobrică, 26 de ani din Alexandria România; Vlad-Călin Nistor, 31 de ani din Cluj-Napoca, și Rossen Iossifov, 51 de ani, din Bulgaria. Pe 6 februarie, un juriu federal de la Lexington a reintrodus un rechizitoriu de 11 acuzatii pentru inca un roman și patru americani pentru rolurile lor în reteaua criminală. Cei incluși sunt Beniamin-Filip Ologeanu, de 29 de ani, din Alexandria, România; Austin Edward Nedved, 27 de ani de la Northborough, Massachusetts; Dimitrious Antoine Brown, 37 de ani, din Macon, Georgia și Rashawd Lamar Tulloch, de 30 de ani, din Newnan, Georgia. Andrew Gilbert Ybarra al II-lea, de 25 de ani, din Patterson, California, a fost, de asemenea, acuzat pentru apartenenta la reteua Alexandria Online Auction Fraud Network.
In rechizitoriul se susține că Alexandria Online Auction Fraud Network, își avea „sediul” în Alexandria, România, si a dezvoltat o schemă de fraudă a licitațiilor on-line. Mai exact, activitatea infracțională a suspecţilor a constat într-o schemă de fraudă online a licitațiilor, concepută pentru a înșela utilizatorii care doreau să achiziţioneze produse online.
Prin intermediul unor site-uri de comerț electronic cum ar fi Craigslist și eBay, membrii grupului au postat anunțuri cu marfă care în realitate nu exista.
Victimele interesate să cumpere bunurile inexistente erau îndrumate să contacteze „vânzătorul” prin telefon sau email. Suspecţii operau „centre de comandă” unde ofereau explicaţii pe larg a motivelor pentru care bunurile din anunţuri erau la un preţ scăzut şi precizau că acestea trebuie să fie comercializate cât mai rapid.
De asemenea, suspecţii oferau explicaţii despre modalitatea în care trebuie efectuată plata pentru aceste bunuri, convingând victimele să transmită sumele de bani, fie în valută USD, fie folosind metode de plată care efectuau imediat convertirea în USD. Ulterior, suspecţii contactau un procesor de plăţi american care efectua conversia în bitcoin precum si transmiterea criptomonedei către procesoare de plăţi străine aparţinând suspecţilor.
Unele dintre schemele de fraudă susținute în acuzații includ:
Nedelcu a convins victimele să trimită bani pentru bunurile anunțate prin crearea entităților fictive, dar legitime, care s-au dovedit a fi vandabile de vehicule. De exemplu, el a folosit adresa de e-mail foiaol2015@gmail.com, aparținând AOL Autos, pentru a comunica cu victimele prin e-mail cu subiecte cum ar fi „Departamentul financiar american Online Autos [Ordinul # 099106592090]”, fie facturi legitime pentru plata elementului publicitar care se presupune a fi vândut.
Ciobanu și partenerii săi au folosit adresa de e-mail judithlane82@gmail.com pentru a comunica cu victimele despre vânzarea de autovehicule, semnând e-mailurile ca „Sgt. Judith Lane „și a creat un profil pe Facebook pentru Judith Lane, care a fost descris ca membru al Forțelor Aeriene. Ciobanu, în calitate de „Judith Lane”, a postat, de asemenea, două anunțuri Facebook pentru vânzarea de automobile.
Cernat și partenerii săi au trimis victimelor facturi care păreau a fi de la eBay Motors și au oferit un număr de telefon al Departamentului de suport tehnic eBay și adresa de e-mail a ebay@processing-secure.com. Aceste facturi au furnizat instrucțiuni de plată și au inclus limbaj liniștitor pentru tranzacții sigure, cum ar fi „Prin serviciile OneVanilla Prepaid Visa vă putem garanta 100% protecție și asigurare în această tranzacție. Plățile prin eBay vor asigura plata până când cumpărătorul primește, verifică și acceptă produsul. Sau, dacă va fi cazul, eBay va restitui plata cumpărătorului. ”
De asemenea, Păiuși a convins victimele să trimită bani pentru bunurile anunțate, trimițându-le facturi de plată care păreau legitime. … [O astfel de factură] părea a fi trimisă de la „eBayTM Buyer Protection”, cu condiția ca victima să aibă o adresă de e-mail pentru întrebări.
Ancheta a fost condusă de Serviciul Secret al SUA, Poliția de Stat din Kentucky, Departamentul de Poliție din Lexington, Serviciul de Investigații Penale din IRS și Serviciul de inspecție poștală din SUA și a fost sprijinită de Departamentul de Justiție al Departamentului de Justiție al Organizației pentru Combaterea Drogurilor (OCDETF) și Intelligence and Operations International Crime Organized Centrul (IOC-2). Asistența a fost asigurată de Poliția Națională Română (Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice) și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România. Oficiul pentru Afaceri Internaționale al Departamentului de Justiție a oferit un sprijin semnificativ extrădării inculpaților. Acest caz este urmărit de către avocații asistenți americani Kathryn M. Anderson și Kenneth R. Taylor din districtul de est din Kentucky, avocatul procurorului Timothy Flowers și consilierul senior Frank Lin de la divizia penală a Departamentului criminalității informatice și a proprietății intelectuale, cu asistență din partea penală Divizia de spălare a banilor și de recuperare a activelor.
Pentru acuzațiile de conspirație RICO și frauda, fiecare inculpat risca până la 20 de ani de închisoare, amendă de 250 000 de dolari și trei ani de eliberare supravegheată. Aceleași sancțiuni se aplică faptelor de conspirație pentru spălarea banilor, cu excepția faptului că amenda poate fi de până la 500 000 USD. În plus, pentru furtul de identitate, inculpatii risca inca 15 ani de inchisoare, o amendă de 250 000 USD și trei ani de eliberare supravegheată.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.