Social

Alexăndrenii vor primi ajutoare pentru încălzirea locuinţei şi în această iarnă

Carmen Dumitrescu

Problema încălzirii locuinţelor pe timp de iarnă este una destul de presantă pentru alexăndreni. Sistemul centralizat de încălzire este compromis, cei care mai sunt încă branşaţi la sistem au datorii mari către societatea de termoficare şi nu au nici posibilitatea de a-şi achita debitele, nici posibilitatea de a-şi achiziţiona o centrală termică de apartament. Consiliul local Alexandria face însă efortul ca şi în iarna care vine să sprijine consumatorii vulnerabili şi să le acorde, din bugetul local, un sprijin pentru încălzirea locuinţei prin compensarea procentuală aplicată la contravaloarea energiei termice consumate lunar de consumatorul vulnerabil, în funcţie de veniturile medii lunare pe familie. Astfel, sprijinul se acordă diferenţiat iar cei care se încadrează în criteriile cerute se pot adresa municipalităţii pentru a demonstra, documentat, că sunt consumatori vulnerabili şi că au realmente nevoie de un sprijin financiar. Astfel, în situaţia în care venitul mediu net lunar pe membru de familie este de până la 155 lei iar familia nu beneficiază de ajutor social conform Legii 416, consumatorul va beneficia de 5.5% din contravaloarea energiei termice consumate lunar. Dacă venitul net mediu lunar pe mebru de familie  este cuprins între 155,1 lei şi 210 lei, municipalitatea va deconta 11 procente din contravaloarea energiei termice consumate. Procentul urcă la 17% dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 210 lei şi 260 de lei.

Dacă venitul net mediu lunar este cuprins între 260 de lei şi 310, decontarea urcă la 22 de procente iar dacă venitul se situează între 310,1 lei şi 355 de lei, procentul decontării este de 28%. Când venitul urcă la valori de peste 425 de lei până la 786 lei, ajutorul acordat se situază la valori cuprinse între 33% şi 53%. Procentele sunt aproximativ aceleaşi şi când vine vorba de persoanele singure, care pot, la rândul lor, să beneficieze de sprijin pentru încălzirea locuinţei în iarna care vine. Trebuie făcută, însă, precizarea că persoanele care vor beneficia de prevederile acestei hotărâri recente a Consiliului local trebuie să facă şi dovada faptului că nu au datorii către Terma Serv iar acest lucru va reduce probabil semnificativ numărul celor care vor avea de purtat o povară financiară mai uşoară în iarna 2013 – 2014.

Între timp, societatea de temoficare face eforturi pentru recuperarea datoriilor de la populaţie, proces care decurge încă destul de lent, pentru că tot mai multe locuinţe au fost scoase din zonele de încălzire unitare, din motive obiective şi la cererea celor care au înţeles că e mai eficient să găsească resurse proprii pentru încălzirea locuinţei pe termen scurt.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.