Social

Alexăndrenii cu venituri mici pot solicita ajutoare pentru încălzirea locuinţei

Monica DUMITRESCU

Persoanele singure şi familiile cu venituri mici din municipiul Alexandria pot obţine, în baza unei cereri, ajutoare de încălzire în perioada noiembrie 2016-martie 2017. Consiliul local al municipiului Alexandria, întrunit în şedinţă ordinară miercuri, 28 septembrie 2016, a aprobat în unanimitate, patru proiecte de hotărâre privind acordarea de ajutoare lunare pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică, energie termică, gaze naturale, combustibili petrolieri sau lemne şi cărbuni, persoanelor care îndeplinesc condiţiile de venit stabilite prin lege.

Astfel, conform proiectelor aprobate, solicitanţilor care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie electrică li se vor acorda lunar sume cuprinse între 110 lei, pentru venituri pe membru de familie mai mici de 155 lei, şi 30 lei, pentru cei ale căror venituri pe membru de familie se încadrează între 540 lei şi 615 lei.

Tot sume de bani lunare se vor acorda şi pentru alexăndrenii cu venituri mai mici de 615 lei pe membru care utilizează gaze naturale pentru încălzirea locuinţei. În cazul acestora sume sunt cuprinse între maxim 79 lei (pentru venituri mai mici de 155 lei pe membru) şi minim 6 lei pentru cei ale căror venituri pe membru de familie se încadrează în intervalul 540 lei-615 lei.

Ajutor pentru încălzirea locuinţei vor primi şi alexăndrenii ale căror apartamente au rămas în sistemul centralizat de încălzire dacă venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 0 – 786 lei în cazul familiilor şi până la maxim 1082 lei, în cazul persoanelor singure. În funcţie de tranşa de venit în care se încadrează aceştia vor beneficia de reduceri substanţiale la factura pentru încălzire.

Şi alexăndrenii care utilizează clasicele sobe pentru încălzirea locuinţelor şi au venituri mai mici de 615 lei /lună/membru sau sunt beneficiari al Legii 416/2001, primesc ajutoare, acestea constând în lemne de foc. Potrivit hotărârii consiliului local, cantitatea de lemne de foc ce va fi distribuită persoanelor singure sau familiilor din municipiul Alexandria se va acorda o singura dată/familie sau persoană singură/ sezon rece şi va fi stabilită prin dispoziţia primarului municipiului Alexandria, în funcţie de prevederile bugetare.

Ajutoarele vor fi acordate în baza unor cereri pe care solicitanţii le vor depune la Direcţia Generală de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Alexandria. Cererile vor fi însoţite de declaraţii pe propria răspundere privind componenţa familiei şi a veniturilor acesteia, precum şi de documente justificative privind locuinţa sau bunurile deţinute de aceştia, inclusiv în alte unităţi administrative teritoriale.

Primăria va efectua anchete sociale pentru verificarea veridicităţii datelor înscrise în declaraţiile solicitanţilor.

Potrivit directorului DGAS, Ioan Voicu, iarna trecută au fost acordate ajutoare pentru încălzirea locuinţei în valoare de aproape 600 mii lei, peste 2000 de familii sau persoane singure cu venituri mici beneficiind de acestea.

Cei mai mulţi dintre benficiarii ajutoarelor au folosit pentru încălzirea locuinţelor gaze naturale, în această categorie fiind înregistraţi 798 de beneficiari. Aproape 600 dintre beneficiarii ajutoarelor s-au încălzit cu lemne, în timp ce pentru energie termică în sistem centralizat şi energie electrică au fost acordate ajutoare pentru 309, respectiv 347 solicitanţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.