Carmen Dumitrescu
Cu ceva vreme în urmă, municipalitatea anunţa câştigarea unui proiect european, care urma să schimbe în totalitate modul în care alexăndrenii îşi definesc securitatea personală şi colectivă. Este vorba despre “Planul integrat de dezvoltare urbană a municipiului Alexandria” care include sistemul pentru managementul iluminatului public, sistemul de supraveghere în vederea creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii şi sistemul pentru managementul traficului rutier în municipiul Alexandria. În cursul zilei de ieri a avut loc conferinţa finală, care consfinţeşte finalizarea implementării acestui plan de dezvoltare urbană, în prezenţa constructorilor sistemului, a autorităţilor publice interesate, printre care şi Poliţia Municipiului Alexandria şi a unor cetăţeni din municipiu.
Drăguşin: “Efectele sistemului se vor vedea în timp”
De-a dreptul entuziasmat de faptul că acest plan de dezvoltare urbană a fost finalizat, primarul Victor Drăguşin a declarat că adevăratele beneficii ale sistemului de supraveghere şi iluminat public vor fi cunoscute publicului larg într-un timp cât se poate de scurt, pentru că infractorii se vor simţi acum oprimaţi: “O să constatăm, în timp, cât de benefice sunt aceste proiecte pentru municipiul Alexandria. Discutăm despre creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului, discutăm despre siguranţa pietonilor, a elevilor atunci când merg la şcoală, ceea ce eu cred că va fi un efect imediat va fi scăderea semnificativă a numărului contravenţiilor şi abaterilor de la lege pe raza municipiului, pentru că este cunoscut faptul sociologic că în momentul în care posibilii oameni certaţi cu legea află că sunt supravegheaţi, au reţineri în a duce până la capăt infracţiunile sau contravenţiile. Pe de altă parte, o consecinţă deloc neglijabilă este şi aceea că va creşte sentimentul de securitate în rândurile populaţiei, ceea ce nu este nici pe departe un lucru neglijabil”.
Cele trei proiecte europene au tras 23 de milioane de lei pentru Alexandria
Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la 23 de milioane de lei, având o durată de implementare de 25 de luni. Obiectivele finale au fost: extinderea iluminatului public în municipiul Alexandria în scopul creşterii siguranţei şi confortului cetăţenilor, înlocuirea corpurilor uzate cu unele eficiente energetic care să aducă economii la bugetul local şi să contribuie, în acelaşi timp, la protejarea mediului, modernizarea sistemului de semaforizare, supravegherea zonelor publice ale municipiului Alexandria şi integrarea acestor sisteme într-un Centru Unic de Control şi Monitorizare. În ceea ce priveşte iluminatul public stradal, acesta a fost extins pe străzile: Şoseaua Turnu Măgurele, Mircea cel Bătrân, Dunării, Meşteşugarilor, Dr, Stâncă, 1 Decembrie, Fraţii Goleşti, Tudor Vladimirescu, Victoriei, Ghica, Cuza Vocă, Bucureşti, Ion Creangă, Zona Bloc 400, Zona Bloc L11, Zona Bloc M4, Av. Alexandru Colfescu şi Constantin Brâncoveanu. De asemenea, constructorii au realizat şi infrastructura pentru fibra optică subterană pe tronsonul Dunării – Strada Bucureşti pentru reţeaua de comunicaţii utilizată de sistemul de management al traficului şi televiziune cu circuit închis. Sistemul de telemanagement al iluminatului public stradal pentru străzile Bucureşti şi Dunării are ca scop implementarea unui sistem avansat de relegestiune pentru controlul, monitorizarea şi măsurarea stării de funcţionare a reţelei de iluminat public. Beneficiile acestuia sunt reprezentate de redicerea costurilor de întreţinere şi mentenanţă ale iluminatului stradal prin automatizarea şi monitorizarea iluminatului public, utilizarea şi controlul facil al sistemului de telegestiune, accesibil de la orice terminat conectat la internet, pe baza unui cont şi a parolei de utilizator şi posibilitatea de a realiza rapoarte şi prognoze referitoare la starea iluminatului public.
Alexăndrenii, în siguranţă
În ceea ce priveşte sistemul de supraveghere în vederea creşterii şi prevenirii criminalităţii, scopul acestuia este monitorizarea zonelor urbane aglomerate, în speţă unităţi de învăţământ, pieţe, intersecţii şi artere principale, precum şi gestionarea situaţiilor de criză şi intervenţia operativă în caz de urgenţă. Sistemul are în componenţă 46 de camere video mobile instalate, video wall pentru monitorizare 27/7, sistem independent de comunicaţii prin fibră optică, arhitectură flexibilă, interfaţa grafică unică şi matricea virtuală. Astfel, siguranţa cetăţenilor creşte, sunt eliminate tentativele de furt, se pot detecta şi preveni din timp activităţile infracţionale şi teroriste şi, foarte important, se poate menţine ordinea şi curăţenia în spaţiile publice.
Sistemul de management al traficului este şi el foarte important, în condiţiile în care scopul acestuia este fluidizarea traficului rutier în Alexandria, eliminarea congestionării traficului în principalele 16 intersecţii, creşterea gradului de siguranţă în trafic şi asigurarea funcţionării continue a sistemului de semaforozare. Astfel, una dintre consecinţele cele mai importante este evitarea accidentelor la trecerile de pietoni prin montarea dispozitivelor optice în intersecţii.
Centrul de Comandă este situat chiar la sediul Primăriei Alexandria, unde un grup de specialişti va monitoriza atât traficul rutier, cât şi activitatea infracţională de pe străzile municipiului.
Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Municipiului Alexandria este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013, Axa prioritară 1 – sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul major de intervenţie 1.1. – Planuri integrate de dezvoltare urbană, sub-domeniul: centre urbane.
SERIOS??? UNDE??? In V-uri, mai exact pe aleea dintre blocurile V6 si V7 dar si in fata blocului V7 nu mai merge de zile intregi lumina:) Sa fim seriosi…