Eveniment

Alexăndrenii au luat aghiasma în linişte

Ca de fiecare dată de Bobotează, românii se îmbulzesc la butoaiele sau vasele pline cu apă sfinţită, amplasate de angajaţii bisericilor, în curtea acestora. Totuşi, spre deosebire de alte localităţi din ţară, sau chiar din judeţ, de fiecare dată în Alexandria oamenii au evitat să se înghesuie pentru a obţine o sticlă de aghiasmă, situaţie care s-a repetat şi în acest an. Duminică, la biserici era linişte, deşi erau câteva sute de oameni la fiecare dintre acestea, iar fiecare aştepta calm să îi vină rândul pentru a ajunge la butoiul cu apă sfinţită.

Deşi zăpada s-a topit de pe străzile oraşului, şi n-a  fost nici  “gerul Bobotezei”, atmosfera uneia din cele mai mari sărbători creştineşti, de ieri, se resimţea în preajma bisericilor din Alexandria.

Totuşi, unul din obiceiurile de altădată, precum botezul cailor, începe să se piardă, deşi unii alexăndreni vor să ducă tradiţia mai departe. Sporadic s-a văzut câte un tânăr care a venit la biserică cu calul, însă preoţii n-au ezitat să boteze animalele, după obiceiul străbun. (B.Pană)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.