Politic

Aleşii locali, doar două mandate succesive – “Asemenea prevederi legale ar trebui să li se aplice celor care dorm în Parlament de câte 4-5 mandate, fără să facă nimic”

alegeriVictor Letcanu, primarul de 6 mandate la Drăgăneşti de Vede: “Personal n-am ce să co­men­tez pe o asemenea prostie a parla­men­tarilor. Sunt primar de 6 mandate şi, cu micile noastre posibilităţi ale comunei, am reuşit să facem multe lucruri bune în comună pen­tru oameni. Ca urmare, ei sunt cei care au dreptul să spună dacă un primar trebuie schimbat sau nu, dacă ei consideră că tre­buie să-l alegă fără să ţină sema că are nu ştiu câte mandate. Ase­me­nea prevederi legale ar trebui să li se aplice celor care dorm în par­la­ment de câte 4-5 mandate, fără să facă nimic. Ce să-mi limi­teze ei mie mandatele, dacă eu nu mă ştiu vinovat cu nimic faţă de oa­menii din sat?! În cei 24 de ani de primar, am tot o motocicletă, o casă cu 2 camere şi 55 de ari de pă­mânt. Nu cumva parlamentarii care în 4-5 mandate au strâns averi imense ar trebui să nu mai fie lăsaţi să candideze şi să cumpere votul oamenilor pe care tot ei i-au sărăcit? Deci, o asemenea lege este o bătaie de joc pentru primari, singurii care sunt aleşi prin vot uninominal”.

Primarul comunei Gratia, Ion Florea, care se află la al patrulea mandat, nu vede cu ochi buni iniţiativa legislativă şi consideră că electoratul este cel care trebuie să decidă dacă merită sau nu mai mult de două mandate. Acesta a spus că două mandate nu sunt su­fi­ciente pentru realizarea unor proiecte de amploare şi că li­mi­tarea propusă ar îngreuna cu mult iniţiativele edililor.

 

Benone Rababoc, preşe­din­tele Asociaţiei Judeţene Tele­or­man a ACoR, ajuns la mandatul cu numărul cinci al comunei Tal­pa, este convins că “cei care fac asemenea legi se gândesc la cum să manevreze primarii”, întrucât un edil aflat la al treilea sau al pa­trulea mandat este “unul cu vechime şi are nişte puncte de vedere”. Tototdată, acesta pune la îndoială constituţionalitatea ini­ţiativei legislative, întrucât, în viziunea sa, cetăţenii sunt cei care decid numărul de mandate ale unui primar.

 

Victor Drăguşin, primarul mu­nicipiului Alexandria, la al doi­lea mandat consecutiv: “Dacă o asemenea lege a fost pro­mo­vată şi trecută prin Camera De­putaţilor în mod tacit, este o mare prostie. Dacă ar fi fost discutată, sigur era respinsă, pentru că nu are nici un temei cons­ti­tuţional. Primarul este ales de co­munitate şi schimbat tot de co­munitatea respectivă. Mai mult, într-o asemenea situaţie, primarul nu va mai iniţia nici un fel de program sau proiect pe o periodă mai mare de timp, ci va realiza câteva lucruri punc­tu­ale. Practic, nu are darul de a stimula iniţiativa primarilor. O asemenea lege nu-i dă pri­ma­rului nici o perspectivă. De aceea, cred că este o mare prostie luarea în consideraţie a unei ase­menea legi de către Senat, care este Camera decizională. Sunt multe alte lucruri care ar trebui reglementate pentru bu­na desfăşurare a activităţii în primării pentru ca toate loca­li­tă­ţile să aibă un program concret de dezvoltare”.

 

Marin Almăjanu, deputat PNL de Teleorman: “Trebuie să re­cunosc că nu prea ştiu bine despre ce e vorba, din moment ce nu a fost discutată în plenul Ca­merei, fiind aprobată pe şest de colegii care deţin majoritatea. Cred, de asemenea, că nici de­putaţii PSD nu sunt de acord, dar pentru a scăpa de o asemenea res­ponsabilitate au trimis-o la Senat, care este Camera deci­zio­nală. Oricum, este o lege care contravine Consituţiei, prin aceea că îi ia dreptul unui cetă­ţean al României să candideze, chiar dacă este primar de două mandate consecutiv. N-are nicio explicaţie reală şi serioasă. Sunt convins că în Senat va fi respinsă, mai ales că cei mai afectaţi de o asemenea lege sunt primarii PSD, care, în majoritatea lor, au câte 3-4 mandate consecutiv”.

 

Nicolae Mohanu, senator PSD de Teleorman: “Nu este po­sibilă o asemenea lege, contravine oricăror forme ale democraţiei. Din experienţa mea de primar cu patru mandate succesive, când oamenii nu te mai vor, nu te mai votează şi exemplul cel mai edificator este numărul mare de primari din judeţul nostru, care au câte 3, 4, 5 şi 6 mandate. Eu cred că această lege nu va trece de Senat, va fi respinsă fără prea multe discuţii. Mai mult, sunt sigur că primarii o să ceară să fie limitate şi mandatele par­la­mentarilor tot la două. Şi, sigur atunci, nici deputaţii şi nici senatorii nu vor mai accepta o asemenea lege”.

 

Lucian Militaru, deputat PDL de Teleorman: “Am fost pri­mar 3 mandate consecutive şi la al patrulea când am candidat, s-a întâmplat ce s-a întâmplat, adică n-am mai fost votat de un grup restrâns de cetăţeni, dar care a făcut diferenţa şi am pierdut primăria. Am câştigat, în schimb, un loc de deputat, tot în colegiul Videle. Votul este deci suveran. Artificii de genul Legii pe care ma­jo­ritatea parlamentară a tre­cut-o prin Camera deputaţilor tacit este o prostie pe care actuala Putere o face aşa cum a făcut multe altele în cei doi ani de guvernare, prostii care au dus la pierderea catastrofală a alegerilor prezidenţiale. Dar parlamentarii de ce nu limitează numărul mandatelor pentru ei, fie ele consecutive sau nu?”.

3 Comments

 1. acasa cu toti mosorogiiiiii si comunistiiiiii

 2. Rusine, nici nu am putut citi tot materialul ,este o rusine pentru toata tara nu numai pentru comuna. Pai cum sa vrea sa nu mai aibe dreptul sa candideze ca altceva nu stie ce sa faca in afara sa tipe si sa se impuna prin prostie . Oare numai atita avere are? Poate cu a doua sotie ??Dar cu prima ??Eu personal am apelat o singura data la el si la mine raspunsul a fost

 3. GRESITI TOTI ! nu amestecati PARLAMENTARII cu PRIMARII,Constitutia ar trebui modificata doar in privintaPARLAMENTARILOR care dupa calculul meu si
  experienta a 25 de ani de politica,efectiva,fara a
  trage foloase din acest crez,socoteala fiind foarte simpla deoarece PARLAMENTUL a generat fenomenul antidemocratic,numit de mine,si numai de mine,:
  „”MILIARDARII PLITICI””
  care sau imultit ca iepurii,,,,,,deci ne trebuie doar
  100 de SENATORI si atat,,,,,CINSITI,LOIALI,SCOLITI pe
  specialitati intre 45-60 de ani,retribuiti cu cate 10,000 Euro pe luna sa faca fata tuturor cheltuielilor,iar daca
  calca pa „”BEC””,,,,pedeapsa sa fie SALINA pe viata,,,,,
  NU FACEM ASA ?,,,,,ROMANIA DISAPRE in 5o de ani ,,,,,
  sau raman doar BATRANII si NEPUTINCIOSII carora le trimit bani de supravietuire copii din diaspora,,,,,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.