Politic

Aleșii de Teleorman au votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Parlamentarii au decis, miercuri, eliminarea pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor, legea fiind votată, în plenul reunit, după ce anterior a primit un raport de admitere cu amendamente. Plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților a adoptat cu 357 de voturi ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă, inițiativa legislativă care taie inclusiv drepturile aflate în plată în prezent.

Au votat favorabil proiectul de lege și cei cinci deputați și cei doi senatori de Teleorman, unii dintre aceștia alegând să-și facă public votul pe rețelele de socializare. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au fost prezenți în sală, însă nu au votat.

Proiectul adoptat de Parlament a fost semnat de liderul PSD Marcel Ciolacu și alți parlamentari social-democrați, între care Paul Stănescu, Marius Budăi și Lucian Romașcanu. Acestuia i-au fost aduse amendamente din proiectele de lege inițiate de PNL și USR.

În prezent, sunt în plată pensii pentru aproximativ 800 de foști senatori și deputați, pensia medie a unui fost parlamentar fiind de aproape 6.000 de lei pe lună.

Legea în vigoare prevede ca parlamentarii cu trei mandate încheiate să încaseze pensie specială „în cuantum de 80% din venitul brut realizat în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Cuantumul scade cu 20% pentru parlamentarii cu două mandate și cu 40% pentru cei cu un singur mandat încheiat.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.