Carmen Dumitrescu
De mai multe luni, locuitorii din comunele Troianu şi Crângu aşteaptă organizarea alegerilor parţiale. Pentru că, în acest moment, cele două comune sunt conduse de către viceprimari, sub atenta supraveghere a Instituţiei Prefectului, în contextul în care primarii de acolo au fost declaraţi incompatibili de către ANI. Din momentul încetării mandatelor celor doi, termenul legal pentru organizarea alegerilor parţiale era de şase luni iar Instituiţia Prefectului ar fi trebuit să înceapă demersurile în sensul remedierii situaţiei şi revenirii lucrurilor la normal. Cu toate acestea, deşi termenul a fost demult depăşit, reprezentanţii Instituţiei Prefectului ridică din umeri şi pasează responsabilitatea, în buna tradiţie a obiceiurilor publice de la noi.
Aşadar, în cadrul primei conferinţe de presă susţinute de prefectul Liviu Dumitraşcu, chestionat pe marginea acestei probleme, acesta nu a putut da un răspuns mulţumitor, dând impresia mass-mediei că nici n-ar cunoaşte prea bine situaţia suspusă dezbaterii. De aceea, el i-a pasat responsabilitatea răspunsului juristului, Gigi Iancu, care a avut grijă să menţioneze că dacă întreaga răspundere ar fi revenit prefecturii, lucrurile s-ar fi rezolvat demult. Dar se pare că Guvernul este cel blamabil pentru depăşirea termenului cerut prin lege: “În comunele Crângu şi Troianu ar fi trebuit organizate alegeri parţiale pentru ocuparea funcţiei de primar, mandatele acestora fiind întrerupte, o dată cu decizia ANI care a sesizat incompatibilitatea. Documentaţia a fost trimisă la Guvern pentru stabilirea termenului pentru organizarea de alegeri. Termenul e depăşit, pentru că alegerile ar fi trebuit să fie organizate în intervalul primelor şase luni de la întreruperea mandatelor celor doi primari. Dar nu Prefectura l-a depăşit, ci Guvernul”.
Ca atare, nici în acest moment nu se ştie data în care vor avea loc alegerile parţiale în comunele Crângu şi Troianu iar oamenii de acolo vor trebui să se confrunte cu toate problemele pe care le presupune absenţa unui ordonator de credite, ale unui iniţiator de proiecte administrative şi ale unui mediator între forţele politice din consiliile locale. Motivaţia pentru care Guvernul nu soluţionează această problemă este încă necunoscută, chiar dacă putem presupune că la nivel naţional au mai existat destule cazuri de primari incompatibili, ale căror mandate s-au încheiat forţat, astfel că nu trebuie să ne mire că rezolvarea situaţiei din Teleorman nu e tocmai o prioritate la nivel central.
În acest moment, la nivelul judeţului, mai există şi situaţia comunei Mavrodin, unde primarul a fost declarat incompatibil, pentru că, pe lângă activitatea de primar, acesta ar fi fost implicat şi în activităţi de natură comercială. Evident, şi la Mavrodin va fi nevoie de alegeri parţiale la un moment dat, după ce instanţa se va pronunţa, însă e foarte posibil ca şi acolo, parţialele să se desfăşoare după expirarea termenului limită.
La noi ca la nimeni!Ne mai miram de ce suntem „premianti”!