Politic

Alegerile locale, test pentru clasa politică teleormăneană

alegeriPeste mai puţin de un an, teleormănenii vor merge la urne, după noi reguli electorale. Concret, noul Cod electoral prevede că preşedinţii de Consilii judeţene nu vor mai fi aleşi prin vot direct, iar candidaţii vor putea cere decontarea cheltuielilor din campanie.

Potrivit noului Cod electoral, un partid poate fi înfiinţat cu numai trei membri, ceea ce ar putea genera apariţia unor noi partide, locale sau regionale, care să răspundă mai bine nevoilor comunităţii, prin obiectivele pe care şi le propun.

Scrutinul local va fi primul în care se vor aplica şi noile reguli de finanţare a campaniilor electorale. În acest sens, dacă îşi vor folosi banii legal, candidaţii îi vor putea deconta de la stat. Totodată, campania electorală prevede cheltuieli legate de media, identitate vizuală a partidului, materiale pentru informare, campania on-line, cercetări sociologice şi organizare de evenimente, fiind excluse aşadar materialele promoţionale cu care partidele politice au obişnuit electoratul teleormănean.

În ce priveşte alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, la scrutinul de anul viitor acesta va fi pus în situaţia de a se supune direcţiei asumate de partidul din care provine. Noua lege prevede că postul de preşedinte al Consiliului Judeţean se obţine cu votul majorităţii lărgite a consilierilor, în timp ce trvocarea sa se poate face numai cu votul a două treimi din numărul colegilor.

Şi din punct de vedere tehnic vor fi făcute modificări în cadrul scrutinulul din primăvara anului viitor, astfel că, în fiecare secţie de votare va exista o bază tehnică, încărcată cu lista cu alegători, interconectată la o bază de date centrală, iar în cazul în care va exista tentativă de vot multiplu sistemul electronic va da un mesaj în acest sens.

În ce priveşte data alegerilor locale, aceasta va fi stabilită de Executiv, prin Hotărâre de Guvern, cu cel puţin 75 de zile înaintea votării. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.