Politic

Alegeri parlamentare cu partide multe şi mandate puţine. La liberali, Pîrvulescu şi Almăjanu deschid listele pentru Senat şi Camera Deputaţilor

În numai câteva luni, mandatele încredinţate de teleormăneni, în anul 2012, parlamentarilor din actuala legislatură se încheie, iar alegătorii vor trece, din nou, pe la cabinele de vot pentru a-şi desemna deputaţii şi senatorii care-i vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani. În acest sens, în perspectiva alegerilor parlamentare, atât PSD, cât şi PNL, PMP şi ALDE caută să identifice cele mai bune variante de candidaturi pentru listele cu care vor merge în faţa teleormănenilor pentru a le cere votul de încredere.

Însă, comparativ cu anii trecuţi, lucrurile se complică pentru partidele politice cu atât mai mult cu cât, numărul de parlamentari va fi mai mic decât în actuala legislatură, normele de reprezentare fiind, potrivit legii alegerilor parlamentare promulgate de preşedintele Klaus Iohannis în vara anului trecut, de un deputat la fiecare 73.000 de locuitori şi un senator la fiecare 168.000 de locuitori, astfel că judeţul Teleorman va fi reprezentat în Parlament de jumătate din numărul parlamentarilor din actuala legislatură.

 

Electoratul de dreapta se împarte între PNL, PMP şi ALDE

 

La scrutinul pentru locale, electoratul teleormănean a ieşit la urme pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi consilierii judeţeni ce se vor afla la conducerea administraţiei locale pentru următorii patru ani de zile. Şi, în timp ce electoratul PSD a rămas fidel social-democraţilor, electoratul de dreapta s-a împărţit între PNL şi cele două partide politice care au luat naştere din bucăţi ale PNL, respectiv PMP şi ALDE. Dovadă stau rezultatele alegerilor, astfel că, în timp ce PSD a câştigat 65 de primării şi 18 consilieri judeţeni, PNL, deşi are în spate două partide, s-a mulţumit cu 28 de primării şi 11 mandate de consilieri judeţeni, patru mandate de consilieri judeţeni şi patru primării revenind celor două partride noi pe scena politică, PMP şi ALDE.

Acelaşi lucru este de aşteptat să se întâmple şi la alegerile parlamentare, când teleormănenii vor trece, din nou, pe la cabinele de vot pentru a-şi alege deputaţii şi senatorii care îi vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani. Şi, în condiţiile în care, în timp ce social-democraţii dau dovadă de aceeaşi disciplină care i-a caracterizat de-a lungul timpului, liberalii continuă luptele interne, electoratul de dreapta s-ar putea dispersa şi mai tare.

 

Locurile eligibile ale liberalilor, ocupate de candidaţi din vechiul PNL

 

Pentru organizaţia din judeţ a liberalilor, sunt considerate ca fiind eligibile un loc pentru Camera Deputaţilor (cel mai probabil liberalii urmând să se aleagă cu un al doilea mandat doar prin redistribuire, în cazul obţinerii celui mai mare rest la nivel naţional) şi un loc pentru Senat şi, luând în calcul rezultatele de la alegerile locale, când dintre cei 28 de edili ai liberalilor teleormăneni, 11 vin din rândul vechiului PD-L, iar 17 vin din rândul vechiului PNL, candidaturile considerate eligibile vor proveni din rândul vechilor liberali.

În acest sens, în rândurile liberalilor din judeţ se discută deja că, pentru a-şi asigura locul în Parlament, preşedintele PNL, Eugen Pîrvulescu va deschide lista de candidaturi pentru Senat, în timp ce deputatul Marin Almăjanu o va deschide pe cea pentru Camera Deputaţilor.

Pe de altă parte, sunt voci care susţin că, în contextul în care PSD ar miza pe 3 mandate de deputat şi unul de senator, liberalii ar putea fi nevoiţi să se mulţumească doar cu un mandat de deputat, iar redistribuirea să avantajeze unul din cele două partide mici, respectiv ALDE şi PMP, astfel că mandatul de senator să meargă la una din cele două formaţiuni. (Violeta Mocanu)

2 Comments

  1. ghita pristanda

    Almajejene, Almajene mai numara odata pe toti pe care i-ai bagat PE BANI la spital si la alte institutii publice si mai ia-le banii inca o data si vei avea bani suficienti de campanie electorala .acu’ 4 ani ti-a luat o mana si-un picior , dar acu’ te va lovi ALZHEIMER-UL definitv si doar pamantul galben te mai face bine .
    .

  2. Pffff…Bine ca iar candideata Sphagalmajanu si Partzulescu…Discutia este incheiata…Eternizam dinozauri, analfabeti si sphagari notorii, vrem sa ne voteze dreaqu cu carti!!!!PNL-fugi, du-te tare, esti de ultra rahat!!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.