Politic

Alegeri parlamentare 2020/ Rezultate exit-poll CURS – Avangarde

Potrivit rezultatelor exit-poll-ului realizat de CURS – Avangarde, pentru ora 19.00, Partidul Social Democrat a obţinut, la Senat, 30,6% dintre voturile exprimate la alegerile parlamentare de duminică, la nivel naţional, iar la Camera Deputaţilor – 30,5%, în timp ce Partidul Naţional Liberal a obţinut, la Senat, 29,1% şi la Camera Deputaţilor – 29%. Același exit-poll arată că pe locul al treilea se situează Alianţa USR PLUS, care a obţinut 16,4% din voturi la Senat şi 15,9% la Camera Deputaţilor, UDMR a obţinut 5,7% la Senat şi 5,7% la Camera Deputaţilor, Partidul Mişcarea Populară – 5% la Senat şi 5% la Camera Deputaţilor, iar Pro România are 5% la Senat şi 5% la Camera Deputaţilor.

Surpriza alegerilor, Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a obţinut, conform exit-poll-ului, 5,3% la Senat şi 5,2% la Camera Deputaţilor.

Partidele care au obţinut sub pragul de 5% de intrare în Parlament sunt: PER – 1,1% la Senat şi 1,2% la Camera Deputaţilor, PPU-SL – 1% la Senat şi 1,1% la Camera Deputaţilor.

La scrutinul de duminică, 6 decembrie, românii au ales cei 465 de parlamentari care îi vor reprezenta în următorii patru ani. Astfel, 136 de candidați vor deveni senatori, din totalul de 2.477, iar 329 din cei 4.659 înscriși vor fi aleși deputați.

Potrivit normelor în vigoare, un deputat reprezintă 70.000 de locuitori, în timp ce un senator, 160.000 de locuitori. Deputații și senatorii vor reprezenta toate județele țării, pe românii din diaspora, dar și minoritățile naționale. La redistribuire, se mai adaugă un deputat sau/și senator în județele în care este depășită jumătatea normei de reprezentare.

Conform Legii 208/2015 privind organizarea alegerilor, la nivel național sunt instituite 41 de circumscripții electorale, câte una pentru fiecare județ, o circumscripție pentru Capitală și o circumscripție pentru românii din diaspora.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.