Politic

Alegeri locale în Teleorman/ Cu ce acte pot vota alegătorii și cum află secțiile la care sunt arondați?

Teleormănenii sunt așteptați la urne, duminică, 27 septembrie, între orele -7.00-21.00, pentru a-și alege primarii, consilierii locali, consilierii județeni și președintele Consiliului Județean.

La scrutinul de la finalul săptămânii, dreptul de vot se exercită numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz. Totodată, alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință și unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetățeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetățeni ai Uniunii Europene).

Alegătorii care nu se regăsesc pe listele electorale permanente vor fi înscriși pe listele suplimentare dacă fac dovada cu actul de identitate că au domiciliul sau reședința pe raza secției de votare la care s-au prezentat la vot.

La locale, se poate vota, în cazul cetățenilor români, cu: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votăriil; iar în cazul cetățenilor Uniunii Europene se poate vota cu: orice document valabil care le atestă identitatea.

În ceea ce privește cartea de identitate, potrivit normelor în vigoare, se poate vota dacă acesta este valabil în ziua votului. Însă Biroul Electoral Central, prin Hotărârea nr. 81, a stabilit că, în cazul în care documentul a expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie, alegătorul poate vota în baza lui pe data de 27 septembrie.

„Alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate ar fi expirat în perioada 1 martie -27 septembrie 2020, îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestuia”, potrivit deciziei BEC.

Totodată, orice persoană cu drept de vot poate afla la ce secție de votare este arondat accesând https://registrulelectoral.ro/ și introducând datele personale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.