Politic

Alegeri cu partide politice la primul test electoral pentru Parlament

La alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, 54.73% dintre alegătorii din judeţ au trecut pe la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlament, judeţul Teleorman clasându-se astfel, ca de obicei, printre judeţele fruntaşe în ceea ce priveşte prezenţa la vot. Pe buletinul de vot au fost prezente Uniunea Social Liberală, cu PSD şi PNL în componenţă, Alianţa România Dreaptă, alianţă politică şi electorală între Partidul Democrat Liberal, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi Forţa Civică, Partidul Poporului Dan – Diaconescu, Partidul România Mare, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Alianţa Socialistă şi Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale, în urma scrutiunul alegându-se cu mandate de deputat Cătălina Ştefănescu, Adrian Simionescu, Liviu Dragnea, Valentin Boboc, Calotă Florică Ică şi Marin Almăjanu din partea USL, Lucian Miliatru din partea ARD şi Alin Bucur din partea PP-DD, în timp ce cu mandate de senator s-au ales Nicolae Mohanu, Timotei Stuparu şi Crin Antonescu din partea USL şi Florinel Dumitrescu din partea PP-DD.

La scurt timp după alegeri, parlamentarii PP-DD s-au transferat la USL, astfel că deputatul Alin Bucur a făcut pasul către UNPR, în timp ce senatorul Florinel Dumitrescu a trecut în barca PSD.

De asemenea, ruperea USL a dus la o repoziţionare a clasei politice din judeţ, implicit a parlamentarilor de Teleorman. Unificarea dreptei sub umbrela marelui PNL a dus la dispariţia PD-L şi trecerea deputatului Lucian Miliatru la PNL. Plecat din PNL şi fără partid în Parlament, deputatul Calotă Florică Ică figurează ca independent, deşi este preşedintele organizaţiei judeţene a ALDE.

La alegerile parlamentare ce vor avea loc în mai puţin de patru luni, noi formaţiuni politice îşi vor face apariţia pe buletinele de vot, în timp ce altele, prezente la scrutinul din 2012, au dispărut. Partidul Mişcarea Populară, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, dar şi Partidul România Unită sunt noutăţile pentru alegerile parlamentare, în timp ce PP-DD şi PD-L, partide care au obţinut rezultate notabile la scrutinul precedent, au dispărut de pe scena politică, fuzionând cu alte formaţiuni politice, respectiv UNPR şi, mai apoi, PMP şi PNL.

Deocamdată, cu mandate de primari, consilieri judeţeni şi consilieri locali după alegerile locale de pe 5 iunie, atât PSD, cât şi PNL, partide cu vechime, cât şi PMP şi ALDE, partide noi pe scena politică, caută să identifice cele mai bune variante de candidaturi pentru listele cu care vor merge în faţa teleormănenilor pentru a le cere votul de încredere. Pe tema candidaţilor se fac speculaţii în tabăra social-demnocrată, unde singura candidatură sigură pare să fie a preşedintelui PSD Liviu Dragnea, în timp ce atât preşedintele organizaţiei judeţene a ALDE, deputatul Calotă Florică Ică, precum şi liderul PMP Teleorman, Adrian Florescu, şi-au exprimat intenţia de a candida pentru noi mandate în camera inferioară a Parlamentului. De asemenea, la nivel declarativ, şi liderul PNL, Eugen Pîrvulescu susţine că va candida pentru un mandat de senator, în timp ce deputatul Marin Almăjanu ar urma să fie prima opţiune a liberalilor pentru Camera Deputaţilor.

În ceea ce priveşte listele de candidaturi şi candidaturile independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor, potrivit legii în vigoare, acestea se depun la birourile electorale de circumscripţie, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor, în timp ce alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa şi, în cazul în care, în ziua votării, aceştia în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. (Violeta Mocanu)

One Comment

  1. Fan Club DIDE

    Marea surpriza, in TR, va fi intrarea lui CM DIDE in parlament, acest „Nicusor DAN” local!!!DIDE=MODESTIE+INTELIGENTA+FORTA+VIZIUNE!!!!Votati DIDE, votati PROSPERITATE!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.