Senatorii vor începe, în curând, dezbaterile legilor care vor compune Codul Electoral al României. În ce priveşte alegerile locale pentru primari, consiliile locale şi consiliile judeţene, se doreşte ca lucrurile să decurgă la fel ca şi până acum. Noutatea apare în cazul alegerii preşedinţilor consiliilor judeţene, unde se propune ca aceştia să nu mai fie aleşi direct, de către cetăţeni, ci să se revină la alegerea indirecă a acestora, din rândul consilierilor judeţeni. Proiectul adoptat prevede ca preşedinţii consiliilor judeţene, dar şi vicepreşedinţii şi viceprimarii să fie aleşi în mod indirect, prin vot secret, de consiliul judeţean, respectiv consiliul local, cu majoritate simplă. Aceştia pot fi demişi, însă, la iniţiativa a cel puţin o treime din numărul consilierilor, cu majoritate calificată, adică prin voturile a două treimi din numărul total, motivat.
Primul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman în perioada 1992-1996, senatorul PSD Timotei Stuparu a precizat că motivul care stă la baza modificării este faptul că preşedinţii de consilii judeţene au acumulat prea multă putere, comportându-se ca nişte “baroni locali’’, dar aduce în atenţie şi transferul de putere către consilierii judeţeni, în cazul revenirii la alegerile indirecte, care „vor face şi desface majorităţi, manipulându-i astfel pe preşedinţi”.
De asemenea, senatorul Stuparu pune pe tapet o altă variantă a alegerii preşedinţilor consiliilor judeţene, şi anume alegerea indirectă de către toţi consilierii locali. „Ar mai fi varianta folosită în 1992, când au fost constituite consiliile judeţene. Atunci, preşedinţii au fost aleşi indirect, de către toţi consilierii locali. Dacă luăm exemplul judeţului nostru, preşedintele ar putea fi ales astfel: direct, de către cetăţeni, indirect, de către cei 32 de consilieri judeţeni sau indirect, de către cei cca.1200 consilieri locali”, a precizat senatorul PSD. (Violeta Mocanu)